Rize'de Gemi ve Uçak Maket Sergisi Açıldı

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde dekoratör Maksut Mercan'ın 5 yıllık maket çalışmalarının yer aldığı serginin açılışını Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı yaptı.

Bakırcı, Rize'de maket merakının olduğunu belirterek, ''Gemi ve uçak maketi çalışmasının yanında bölgede kemençe maketi de son derece yaygın. Bu tür çalışmalar bölgenin tarihini, kültürünü ve sanatını yansıtıyor. Maket sanatının gelişerek daha da ileri gitmesi gerekiyor'' dedi.

Mercan, merak olarak başladığı maket çalışmasının bir tutkuya dönüştüğünü ifade ederek, ''Türkiye'nin kilit taşları olmuş gemi ve uçakların maketlerini hazırladık. Görme fırsatı bulamadığımız tarihimizin değerlerini birebir maketlerini yaparak sergide göstermek istedik'' diye konuştu.

Bakırcı, daha sonra beraberindekilerle sergiyi gezerek Mercan'dan bilgi aldı.

Sergide, Osmanlı Devleti Tayyare Mektebinin ilk beş uçağı olan REP, Deperdussin, Bleirot, Bristol Prier, Fokker D. VII uçaklarının maketlerinin de arasında bulunduğu 30 uçak, Türkiye tarihinde önemli yeri olan 10 savaş gemisi ve vapurun maketi sergileniyor. Sergi, beş gün boyunca açık kalacak .
Kaynak: AA