Türkiye’nin İlk Sosyal Konutlarının Temeli Atıldı

Nevşehir’in Acıgöl ilçesinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen Türkiye’nin ilk sosyal konutlarının temeli törenle atıldı.

“Mutlu ve Huzurlu Yarınlara Projesi” kapsamında yaşlı, özürlü veya bakıma muhtaç 23 aileye yapılacak sosyal konutların temel atma törenine; Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Turgay Aras, Vali Yardımcısı ve Kaymakam Vekili Ali Murat Kayhan, Acıgöl Belediye Başkanı İsmail Çavusoğlu, daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.

Nevşehir Vali Yardımcısı ve Acıgöl ilçe Kaymakam Vekili Ali Murat Kayhan tören öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen sosyal konutların tapusunun devlete ait olacağını, kullanım hakkının ise vefat edene kadar oturacak ailelere ait olacağını kaydetti.

Kayhan, bu şekilde bir sistemin Türkiye’de ilk olarak ilçelerinde yapıldığını da belirtti.

Konutlarda Acıgöl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belirlenen 23 ailenin kalacağını ifade eden Kayhan “İlçede vakıfça yapılan araştırma sonucunda yaşlı, özürlü veya bakıma muhtaç biçimde 23 ailenin olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Acıgöl Belediyesi arsasını verdi, 611 bin TL tutarındaki finansmanı ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü sağladı. Burada 1+1 ve 2+1 odadan oluşan 58 ve 70 metrekarelik daireler yapılıyor. Yaptığımız araştırmalarda ailelerin 2 veya 3 kişiden oluştuğunu saptadığımız için oda sayıları yeterlidir. Ayrıca banyo, tuvalet, mutfak gibi alanlarda olacak. Evlerin su, çevre bakımı, küçük onarımlar gibi giderlerini belediye, kalorifer yakıtı, apartman onarımı gibi büyük giderlerini ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı karşılayacak. Ailelerimiz huzur içerisine ferah konutlarında oturacak.” dedi.

Törende konuşan Acıgöl Belediye Başkanı İsmail Çavusoğlu, sosyal konutlar için arsa tahsisinin Belediyece yapıldığını, konutlar yapıldıktan sonra kalorifer gibi hizmetlerinin kendileri tarafından ücretsiz olarak yerine getirileceğini söyledi.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ise , kuruluşu 1980’li yıllara kadar uzanan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın sosyal devlet adına çok önemli görevleri yerine getirdiğini söyledi.

Konutlarda oturacak olanlardan 82 yaşındaki Osman Duruş, 5 çocuğu olduğunu ancak hiç birinin yanlarında olmadığını söyledi.

Kerpiçten yapılma eski bir evde oturduklarını, eşinin de yaşlı ve hasta olduğunu kaydeden Duruş, “Ev işlerini zor yapıyor. Kışın özellikle soba yakmada, odun- kömür taşımada çok zorlanıyoruz. Çocuklar yardım etmiyor. 65’lik maaşla geçinmeye çalışıyoruz. Allah, devletten razı olsun. Bize sahip çıktı.” dedi.

75 yaşındaki Zafer Sevil ise 80 yaşında olan kocası ile eski ve bakımsız bir evde oturduklarını, 4 çocuğunun da kendilerine bakmadığını, 65’lik maaş ile geçinmeye çalıştıklarını ancak yaşlılık ve hastalıktan dolayı zor durumda olduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk’ün yaptırdığı dua ve kurban kesimi sonrasında tesislerin temeli Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş tarafından atıldı. Temel atma töreni sonrasında Acıgöl Emniyet Müdürlüğü bahçesinde öğle yemeği ikramı yapıldı.