Doç. Dr. Gülçin Güven'den Öğrenci Velilerine Eğitim Semineri

Çorlu'da faaliyet gösteren Küçük Şeyler Anaokulu'nun başlattığı Anne - Baba Eğitimleri projesi kapsamında ikinci kez veli eğitimi gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Gülçin Güven'den Öğrenci Velilerine Eğitim Semineri
Eğitimde Doç . Dr . Gülçin Güven konuşmacı olarak yer aldı . Üstün Dökmen Yaşam Boyu Gelişim ve Eğitim Akademisi’ne bağlı olarak Çorlu ' da hizmet veren Küçük Şeyler Anaokulu ' nca organize edilen eğitimde yine akademiye bağlı olarak bilim danışmanı ve Marmara Üniversitesi’nde Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç . Dr . Gülçin Güven konuşmacı olarak yer aldı .

Furtuni ve İsak Pinhas İlköğretim Okulu ' nun seminer salonunda düzenlenen velilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilerek 2 saat süren eğitimde konuşan Güven , Çocuklarda Cinsel Gelişim konusunu ele aldı ve katılımcıların sorularını cevaplandırdı .

Cinsel gelişimin , dil gelişimi ve sosyal gelişim kadar önemli ve hassas olduğunu belirten Doç . Dr . Güven : “Cinsel gelişimini başarıyla tamamlayamamış çocukların kişilik bozukluklarına kadar birçok sorunla karşılaşabilir . Çocuklar iki yaşından itibaren vücudunu keşfetmeye başlarlar , tuvalet alışkanlığını kazanmaya başladıklarında ise 2 , 5 yaşından itibaren cinsel organlarını keşfetmeye başlarlar . Çocukların cinsel organlarını keşfetmeye başladıkları andan itibaren de sorular sormaya başlaması , anne - babanın en çok zorlandıkları anları oluşturur . Burada cinsellikle ilgili bilimsel bilgilerin çocuğa aktarılması , aktarırken de yüz ifadelerimize çok dikkat etmemiz gerekir . Ayıp ya da suçlayıcı ve utandırıcı bir duruma çocuklarımızı sokmamamız gerekir . Onların merakını giderici cevaplar vermemiz ve sadece sorulan soruyu cevaplandırmamız çok önemlidir . Çocuklarımıza ‘ayıp , öyle söylenmez’ gibi sözcüklerin söylenmesi cinsel gelişimi olumsuz etkiler . Kız ya da erkek olsun doğruyu söylemek ve onları doğru yönlendirmek ilerideki yaşantılarını etkileyeceklerini unutmamız gerekir” dedi .

Güven konuşmasını şöyle sürdürdü : “Cinsel taciz olayları ülkemizde çok sık yaşanmaktadır . Cinsel tacizi gerçekleştirenler genellikle yakın akrabalardan oluşmaktadır . Bu yapılan bilimsel araştırmalarla da ispatlanmıştır . Genellikle misafirliklerde , komşu buluşmalarında , çocukların bir arada olması cinsel taciz için en uygun ortamlar olabilmektedir . Çocukların odalarını kesinlikle açık bırakmamız , ve ara ara odaya girip “bana ihtiyacınız var mı” sorusunu sorup çocukları kontrol etmemiz gerekir . O grupta diğer çocuklardan büyük çocuklar varsa , cinsellikle ilgili merak ettiklerini uygulayabileceği kendinden küçük çocuklar onun için bir denek konumundadır . Bu konularda çok dikkatli olmamız gerekir . Çocuklarımıza özel bölgelerinin herkese gösterilmeyeceğini , anne - baba ve doktordan başkasının görmemesi gerektiğini söylememiz gerekir . Örnek olarak da biz de özel bölgelerimizi elbise ile kapatırız , eğer herkesin görebileceği organlarımız olsaydı , burnumuz , kulaklarımız gibi dışarıda olurlardı diye kısa ve anlaşılır bir açıklama yapmamız yeterli olacaktır . ” 4+4+4 eğitim sisteminin ülkemizde uygulanmaya hazır olmadığını da sözlerine ekleyen Doç . Dr . Gülçin Güven : “Okulların , öğretmenlerin ve eğitim programının koşulları bu sistemi desteklemeye elverişli değildir . 5 yaşında bir çocuk sosyal ve duygusal olgunluk açısından yetersizdir . Bu yaşta okula başlaması gelişim özellikleri açısından hiç uygun değildir . Çocuğun bilişsel alanı desteklenebilir , telafi edilebilir , ama asla sosyal ve duygusal olgunluğun telafi edilemeyecektir . Bu olgunluk o yaş sürecinde gelişir” şeklinde konuştu .

Güven eğitim kapsamında verdiği bilgilerin ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı .
Kaynak: İHA