Çavdarhisar İlçesindeki Aizanoi Antik Kenti, Unesco Tarafından Listeye Dahil Edildi

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nce Dünya Miras Geçici Listesi'ne dahil edildi.

Kütahya Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, UNESCO'nun Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında taraf devletlerin, UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmesi uygun olan varlıklara ilişkin geçici listeleri UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne iletmekle yükümlü olduğu anımsatıldı.

Aizanoi Antik Kenti ile ilgili hazırlanan dosyanın UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne iletildiği duyurulan açıklamada, şöyle denildi:

''Listeye eklenen Aizanoi Antik Kenti, Kütahya'ya 55 kilometre uzaklıktaki Çavdarhisar ilçesindedir. En parlak dönemini 2 ve 3'üncü yüzyıllarda yaşayan kent, Bizans döneminde piskoposluğun merkezi olmuştur. Kentte, Zeus için yapılan tapınak, 15 bin kişilik tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam ve lise, Kocaçay üzerinde ikisi halen kullanılır durumda olan 5 köprü ile antik bent, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu caddeler, mezarlıklar ve Meter Steune'nin kutsal mağarası bulunmaktadır.

Anadolu'daki kendi dönemi kentlerine bakıldığında Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaş olan Aizanoi, birçok tek örneği de barındırmaktadır. Zeus Tapınağı dünyada en iyi korunagelmiş tek örnek, stadyum ve tiyatronun bir arada olması, borsa yapısı ve fiyatların taşlara yazılı olması tek örnek olan Aizanoi, 1824 yılında Avrupalı gezginlerce keşfedilmiş, 1840'lı yıllarda incelenmiş ve tanımlanmıştır. 1926'da Alman Arkeoloji Enstitüsü'nce ilk kazılar yapılmıştır. 1970 yılından itibaren Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan arkeolojik kazılar, 2010 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile iptal edilmiş olup, 2 Mayıs 2011 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile kazı çalışmalarını yürütmek üzere Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Elif Özer görevlendirilmiştir.' '
Kaynak: AA