Tunceli Barosu'ndan İnsan Hakları Komisyonu'na Görüşme Tepkisi

Tunceli Barosu Başkanı Avukat Fatma Kalsen, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin terör mağdurlarıyla görüşmesine rağmen Tunceli Barosu'yla görüşmemesine tepki gösterdi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan terör ve şiddet olaylarının mağdurlarını araştıran alt komisyon üyeleri, terör mağdurlarını dinlemek için Tunceli’ye geldi. Tunceli Valiliği'ndeki görüşmelerinin ardından komisyon üyeleri Otel Şaroğlu'nda basına kapalı olarak terör mağdurları ile görüştü. Tunceli Barosu Başkanı Fatma Kalsen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu üyelerinin görüşme isteğini iletmelerine rağmen baro ile görüşmeyi kabul etmediklerini söyledi.

Komisyon üyelerinin Tunceli’ye gelerek terör mağduru ailelerle görüşeceklerini bildiklerini ve komisyonda yer alma yönündeki isteklerini valiliğe bildirdikleri kaydeden Kalsen, görüşme isteklerinin komisyona aktarıldığını ancak bu talebin kabul edilmediğini dile getirdi. Kendilerine bu kararın iletilmesinin ardından baro avukatları ile bir araya geldiklerini ifade eden Kalsen, “Komisyon üyeleri bölgeye ve ilimize kadar gelerek yerinde incelemek ve tespit etmek ve bunu rapor halinde Meclis'e sunmak gibi bir amaçla hareket etmek istemişlerse; bunun doğrudan muhatapları bellidir. Bunlar barolar, insan hakları savunucuları ve mağdur yakınları ile görüşülerek amacına ulaşıldığını düşünüyorduk. Fakat komisyonun bu yaklaşımı açıkçası bizi bu noktada rahatsız etti. Biz de bu hususu kamuoyuna duyurduk.” dedi.

TBMM İnsan Hakları Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı ise Tunceli Barosu'nun tutumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bostancı, “Komisyon olarak yaptığımız programda tespit ettiğimiz insanlar var. Çeşitli biçimde mağdur olmuş insanlar. Bana gelen haber sayın baro başkanın da buraya gelmek istediğiydi. Ama biz mağdur ve yakınlarının dışında kimsenin bulunmasını istemedik. Mağdur ve yakınları sadece komisyona konuşmak istedikleri için böyle bir karar aldık. Yoksa Tunceli Barosu'na karşı herhangi alınmış bir karar değildir.” dedi Komisyon üyesi BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Tunceli Barosu'nun verdiği tepkiyi anlamadıklarını ifade etti.