Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kara Ulaşım Şube Müdürü Kumbar Açıklaması

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Kara Ulaşım Şube Müdürü Salih Kumbar, Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında 31 Ocak'tan itibaren Adapazarı-Gebze arasındaki tren seferlerinin durdurulması nedeniyle karayolu hatlarında yüzde 20-30 civarında yolcu artışı yaşandığını bildirdi.

Kumbar, AA muhabirine, YHT çalışmaları nedeniyle yaptıkları sayımda 3 bin 700 yolcunun İstanbul'a gidip, 3 bin 900 yolcunun da kente geldiğini tespit ettiklerini söyledi.

31 Ocak itibariyle Adapazarı-Gebze arasındaki tren seferlerinin durdurulması üzerine toplu taşımacılık yapan kooperatiflerle görüştüklerini ifade eden Kumbar, seferlerin durdurulması nedeniyle talebe hazırlıklı olmalarını istediklerini belirtti.

Belediye olarak İstanbul'a otobüs seferleri koyduklarını, otobüslerle trenlerin geçiş saatlerine uygun seferlerin düzenlendiğini hatırlatan Kumbar, şunları kaydetti:

''Başlangıçta sefer sayımız 11-12 idi. Yolcu sayımızda düşüş olsa da günlük 9 otobüsle hizmet veriyoruz. Günlük bin 200 ile bin 500 civarında yolcumuz otobüslerimizden yararlanıyor. Karayolu hatlarında yüzde 20-30 civarında yolcu artışı yaşandı ancak trenle daha kolay şekilde gidip gelen vatandaşlarımız kendileri için çare buldular. Yolcular hem evlerini taşıdı hem de servis imkanlarından yararlandı. Başlangıçta yüzde 20-30 arasındaki yolcu artışı daha sonra yüzde 10-15'e düştü.''

YHT Projesi'nde kent içinde kurulacak istasyonlarla yolcuların İstanbul'a ve Türkiye'nin her noktasına hızlı ulaşım imkanı bulacağını vurgulayan Kumbar, 1,5 saat süren İstanbul yolculuğunun 40 dakikaya ineceğine dikkati çekti.

Gebze'de yaşayanların Marmaray'ın devreye girmesiyle İstanbul'a çok daha hızlı gidebileceklerini ifade eden Kumbar, YHT ile trafiğe çıkan araç sayısının büyük ölçüde azalacağını sözlerine ekledi .
Kaynak: AA