Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Uluırmak Açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak, hava kalitesinin sadece Gaziantep'in değil Türkiye'nin sorunu olduğunu bildirdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi çalıştayı Çetin Emeç Salonu'nda yapıldı.

Abdurrahman Uluırmak, çalıştayda yaptığı konuşmada, yaz aylarında hava kalitesi sorunu azalmış gözükse de özellikle kış döneminde gündemi çok meşgul ettiğini belirtti.

Büyük illerin ana problemi gibi gözüken bu sorunun aslında küçük ve orta ölçekli bölgelerin de temel sorunlarının başında geldiğini, trafik yoğunluğunun fazla olduğu, şehir içinde kalmış sanayi tesislerinin olumsuz etkisi ve ısınma sorunları hava kalitesinin bozulmasının en önemli nedenleri olarak göründüğünü ifade eden Uluırmak, ''Hava kalitesi sadece Gaziantep'in sorunu değil ülkemizin sorunudur'' dedi.

Uluırmak, çevre ve şehirciliğin birleşmesiyle iyi bir sinerji yakalanabileceğini, kentsel dönüşümlerle bunun başarılı olması halinde çevre ve hava kirliliğini önleme açısından olumlu gelişmeler sağlanacağını ifade etti.

-''İklim eylem planını yapan ilk kent''

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim de Gaziantep'in Türkiye'de ''İklim Eylem Planı''nı hazırlayan ilk kent olduğunu belirtti.

Kentair Projesi'nin hava kalitesi sorununu da kapsadığını, bu projeye Gaziantep'in de dahil edilmesinin isabetli olduğunu belirterek, ''Çünkü bu proje İklim Eylem Planı ile de paralellik gösteriyor'' dedi.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen de Hollanda Hükümeti ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın taleplerini değerlendirerek Gaziantep'i projede uygulama alanı olarak seçtiğini, Hollanda'dan gelen uzman kişilerle beraber yürütecekleri ve bu yılın eylül ayında çalışmalarına başlayacakları ''Kentair Projesi Temiz Hava Eylem Planı'' sayesinde şehirdeki hava kalitesinin yükseleceğini vurguladı.

Toplantıda, Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ergün Özuslu da bir konuşma yaptı.

Çalıştay, hava kirliliğinin nedenleri, hava kalitesiyle ilgili sunumlar ve teknik bilgilerin paylaşılmasının ardından sona erdi .
Kaynak: AA