Yerel Araştırma Komisyonu, Neonazi Teröründe Ağır İhmal Tespit Etti

Almanya'da güvenlik birimlerinin 2000 ila 2006 yıllarında sekizi Türk ve biri Yunan kökenli olmak üzere toplam 9 göçmeni öldüren Nasyanol Sosyalist Yeraltı adlı Neonazi terör örgütünün üyelerinin yakalanması sürecinde yeterince profesyonel çalışmadıkları tescillendi.

Eski federal hakim Gerhard Schaefer başkanlığında kurulan araştırma komisyonu, Thüringen eyaletindeki güvenlik birimlerinin ciddi soruşturma ihmalkarlıkları ve eksiklikleri yaptıklarını tespit etti. Erfurt şehrinde, komisyonun terör örgütünün kuruluşu hakkındaki ilk bilirkişi raporunun açıklandığı programda bir konuşma yapan Thüringen İçişleri Bakanı Jörg Geibert "Rapor, gizli istihbarat birimi Anayasayı Koruma Dairesi, polis ve savcılığın ağır hatalar yaptığını gösteriyor.’’ dedi.

Yapısal hatalardan bahseden Geibert, özellikle güvenlik kurumları arasında karşılıklı karar alma, bilgilerin paylaşımı ve bulguların değerlendirilmesi konusunda hatalar yapıldığını ifade etti.

Konuyu araştıran üç kişilik eyalet komisyonu şahitlerle yüz yüze görüştü ve Thüringen eyaletinin güvenlik birimlerinin dosyalarını tekrar gözden geçirdi. Komisyon üyeleri, söz konusu üç güvenlik biriminin profesyonel çalışmadıklarını açıkladı.

Rapor ayrıca, NSU üyeleri Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe’nin devlet tarafından korunduğu iddialarının asılsız olduğunu ve bu teröristlerin devlet adına gizli ajan olmadıkları sonucuna vardı. Komisyondan, güvenlik birimleri arasındaki işbirliğinin nasıl artırılacağı konusunda önerileri bekleniyor. 1998 yılında yer altına inen ve izlerini kaybettiren Neonazilerin Chemnitz ve Zwickau şehirlerinde saklandıkları ortaya çıkarken, Thüringen ve Sachsen eyaletlerinin teröristleri neden yakalayamadıkları tartışma konusu olmaya devam ediyor .