İran: 'uaek İle Görüşmeler Olumlu Geçiyor'

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile İran arasında Viyana'da yürütülen İran'ın nükleer faaliyetlerine dair görüşmelerde İran heyetine başkanlık eden Ali Aşgar Sultaniye, görüşmelerin istenilen çerçevede ilerlediğini belirterek yapıcı bir ortamda geçtiğini söyledi.

Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin tartışıldığı Viyana'daki görüşmelerin 2. gününün, İran tarafının nükleer programa ilişkin UAEK'nın endişelerini gidermeye yönelik kararlığı hususunda bir test olduğu ifade edilirken, gelecek hafta Batılı güçlerle Bağdat'ta yapılacak daha kapsamlı görüşmelerin de yönünü etkileyeceği belirtiliyor. UAEK müfettişleri, Viyana'daki görüşmelerde, İran'ın nükleer tesislerine ve tesislerle ilgili dokümanlara erişim ile tesislerde atom bombası üretebilecek araştırmalarda görev aldığından şüphelenilen yetkililerle görüşme izni alabilmeyi hedefliyor.

Görüşmelerde İran'ı temsil eden Ali Aşgar Sultaniye, 2. gün görüşmelerinin öncesinde Viyana'daki İran Diplomatik Misyonu binasına gelişinde UAEK ile yapılan görüşmelerle ilgili olarak, "Görüşmeler olumlu geçti. Her şey yolunda.Yapıcı bir ortam var" dedi.

BM bünyesinde faaliyet gösteren ve dünyada nükleer silahlanmanın yayılmasını önleme amacıyla kurulan UAEK, önceliğinin İran'ın nükleer silahları test ettiğinden şüphelenilen askeri tesisini ziyaret etmek olduğunu vurguladı. UAEK Genel Başkan Yardımcısı ve Nükleer Başmüfettişi Herman Nackaerts da, İran Diplomatik Misyon binasına girerken yaptığı açıklamada, görüşmelerin devam ettiğini belirterek, şu an görüşmelerle ilgili herhangi bir yorum yapmak için erken olduğunu söyledi.

Batılı güçler tarafından nükleer silah üretimi ile ilgili kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden İran, UAEK'nın Parşin'deki nükleer tesislere girme isteğini geri çevirmişti. Konunun Viyana'daki görüşmelerde tekrar masaya yatırılması bekleniyor. İran devlet televizyonu görüşmelerin İran tarafınca 'olumlu' olarak değerlendirildiğini bildirdi.

Görüşmelerin ardından İran'ı temsil eden Ali Aşgar Sultaniye ile ortak basın toplantısı düzenleyen UAEK Genel Başkan Yardımcısı ve Nükleer Başmüfettişi Herman Nackaerts, iki gün boyunca ilerleme sürecinin seçeneklerinin tartışıldığını belirtti.

Gündemlerindeki ana maddenin İran'ın nükleer faaliyetlerinin askeri boyutları açıklığa kavuşturmak olduğunu belirten Nackaerts, Pazartesi günü tekrardan bir araya geleceklerini ifade etti.

Nackaerts ile çok elverişli bir ortamda verimli ve olumlu bir tartışma yapıldığını belirten Ali Aşgar Sultaniye ise, "Mevcut sorunların çözümü noktasında ilerleme kaydedildi ve müzakerelerin devam etmesine karar verildi" dedi.

Kaynak: İHA