Sait’ten Yurt Dışındaki Seçmenlere Müjde

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, yeni çıkan yasa ile İzmir’de yaşayan çok sayıda çift pasaportlu Balkan göçmeni ile onların Balkanlar'da ve Avrupa’da yaşayan ailelerinin yararlanabileceğini söyledi.

Sait’ten Yurt Dışındaki Seçmenlere Müjde
AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyon üyesi Rifat Sait, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye'deki seçimlerde, bulundukları ülkede oy kullanmasını kolaylaştırmayı ve vatandaşlık hukukundan kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılmasını amaçlayan yasa tasarısının yasalaştığını söyledi.

Sait, yaptığı açıklamada, "seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun, YSK'ya, yurt dışı seçmenlerle ilgili kurulacak Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’na seçim takvimi süresince Dışişleri Bakanlığı'ndan en az bir daire başkanı statüsünde kamu çalışanını görevlendirme imkanı veriyor, kanunda, Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'nun görev ve yetkileri ayrıntılı düzenleniyor" dedi.

Böylece, yurt dışı seçmen listeleri, yurt dışında sandık kurulmasına karar verilen temsilciliklerinin görev çevreleri gözetilerek ve yurt dışı seçmen kütüğü esas alınarak YSK tarafından oluşturulacak ve elektronik ortamda ilan edilecek. Sait, "yeni kanunla, sandık alanı, sandık yeri ve düzenin sağlanması konusunda; yurt dışında belirlenen mahalleler ve gümrüklerde, sandık kurulu başkanına, uzaklık ve mesafe belirlenmesinde takdir yetkisi veriliyor" diye konuştu.

Yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanmasında; sandık, gümrük kapılarında oy kullanma veya elektronik oylama yöntemlerinin birlikte veya ayrı ayrı uygulanmasına, seçim türüne ve yabancı ülkenin durumuna göre Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından karar verilecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy kullanmalarına yönelik iş ve işlemlerde Dışişleri Bakanlığı'nın bilişim altyapısından faydalanılabilecek. Dışişleri Bakanlığı, YSK'nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde kullanılacak olan bilişim altyapısının oluşturulması ve güvenliği için gerekli tedbirleri alacak.Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, yurt dışı temsilciliklerde ve ihtiyaç duyulması halinde yerel makamların uygun göreceği diğer yerlerde kurulacak seçim sandıklarında seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere YSK tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde düzenlenen oy verme gün takvimine göre, seçim gününden önceki 7. gün saat 17.00'ye kadar oy kullanabilecek. Ancak, yabancı ülkedeki seçmen sayısı gözetilerek oy kullanma gün süresi, Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından kısaltılabilecek.

ÖZEL Oy Pusulası
Sait, yaptığı açıklamada, özel oy pusulaları hakkında da bilgi verdi. Buna göre hangi yurt dışı temsilciliğinde ve mahalde sandık kurulacağı; sandık kurulunun hangi görevlilerden oluşacağı; Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından belirlenecek. Bu belirlemeye göre; Sandık Kurulu Başkanı ve üyelerinin seçimi, yurt dışı ilçe seçim kurulunca yapılacak. Sandık Kurulu; bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçiminde Türkiye genelinde en çok oy alan 3 siyasi partinin bildirdikleri birer isimden oluşacak ve aynı usulle yedek üye seçilecek. Siyasi partiler üye bildirmezse, eksiklik, kamu görevlileri veya seçmenler arasından seçilecek üyeyle doldurulacak. Sandık kurulu başkan ve üye seçimleri, yurt dışında öncelikle sandığın kurulacağı yerde görevli kamu görevlisi ve seçmenler arasından yapılacak.YSK özel olarak imal ettirdiği Oy Pusulası ile özel renkte bastırılmış oy zarflarını Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna gönderecek. Yurt dışında kullanılacak olan oy sandıkları, oy kullanma kabinleri ve diğer araçların ebatları dahil tüm özellikleri ile bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı, yabancı ülkenin durumu göz önünde tutularak Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından farklı olarak belirlenecek .
Kaynak: İHA