Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, Memleketinde Anılıyor

Mütefekkir ve ilim adamı Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, vefatının 309. yıldönümünde doğduğu topraklarda anılıyor.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, Memleketinde Anılıyor
Atatürk Üniversitesi(AÜ)'nde yapılan geniş katılımlı anma programına Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği(ERİHDER) ev sahipliği yaptı. Anma törenine Türkiye’nin dört bir yanından âlim ve bilim adamları katıldı.

Toplantıda İbrahim Hakkı Hazretleri’ne ilişkin bilinmeyenler konuşuldu. İnsan ve insanlığa yaklaşımındaki usul ve metotlar hakkında bilgi verildi.

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ömer İrfan Küfrevioğlu’nun açılış konuşmasının ardından İbrahim Hakkı Hazretleri'nin torunu Belkıs İbrahimhakkıoğlu’na söz verdi. İbrahimhakkıoğlu, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin sadece bir edebiyatçı olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekti. "O bir ilim adamıdır. İnsanlar onu bu şekilde tanımalıdır." dedi.

Eğitimci Nisbah Münir Fakirullahoğlu’ndan geldi. Fakirullahoğlu, Marifetname gibi geniş kapsamlı bir eserin sahibi olan ve yakın tarihte yaşamış bir İslam alimin isminin bir ilim yuvasında yaşatılması gerektiğine vurgu yaptı. Fizikten astronomiye, matematikten coğrafyaya birçok alanda bilgisi bulunan İbrahim Hakkı Hazretleri adına bir üniversite kurulması gerektiğini savunan Fakirullahoğlu, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin eserlerinin açılacak üniversitede ders olarak okutulması gerektiğini söyledi.

Programa katılanlara İbrahim Hakkı Hazretleri eserlerinden oluşan hediyeler takdim edildi. Program sema gösterisiyle son buldu .