Burhaniye’de Dere Kirliliğine Çevreci Tepkisi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Havran’dan doğarak Burhaniye sahillerinde denize dökülen Üyücek deresindeki kirlilik ilçedeki çevrecileri harekete geçirdi.

Burhaniye’de Dere Kirliliğine Çevreci Tepkisi
Bazı mahalle muhtarları, Mimarlar ve Mühendisler Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası yetkilerinin de bulunduğu bir grup çevreci derede incelemeler yaparken aldıkları su numunesini de bir dilekçe ile kaymakamlığı verme kararı aldı. Havran’dan doğan Üyecik Deresi’nde yaz aylarının gelmesiyle birlikte baş gösteren kirlilik çevrecileri harekete geçirdi. İlçede bir araya gelen bir grup çevreci, yetkililerin önlem almasını isterken sudan alınan numuneyi de kaymakamlığı verme kararı aldı.

Mimarlar odası temsilcisi Mehmet Zeybek, makine mühendisi Mustafa Balaban, İnşaat mühendisi İlker Erol, Öğretmen mahallesi muhtarı Halil Sevinç, Bahçelievler mahallesi muhtarı Nazif Toydemir, Çoruk köyü muhtarı Hayrettin Erol, Öğretmenler Mahallesi Çevre Koruma Derneği Başkanı Mustafa Var ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası temsilcisi Murat Çakır’dan oluşan çevreci grubu derede inceleme yaptı. Dereden alınan numunenin de bir dilekçenin ekinde kaymakamlığa verileceği açıklandı. Kanalizasyon ve sanayi atıklarının dereyi kirlettiğini bildiren makine mühendisi Mustafa Balaban” Derinin kirliliğini defalarca yetkililere duyurduk. Şimdi ise meslek odası temsilcileri ve muhtarlarımızla buraya geldik. Aldığımız numuneyi kaymakamlığa vereceğiz. Bu su tarımsal sulamada da kullanılmaktadır. Kirliliğin önlenmesini istiyoruz” dedi.

Dereninin temizliği için duyarlılık beklediklerini bildiren mimarlar odası temsilcisi Mehmet Zeybek” Kaymakamlıklar ve belediyeler buna ilgi göstermeli. Hiçbir kurum ve kuruluşu suçlamıyoruz. Biz derenin temiz olmasını istiyoruz” dedi.

Dereden akan pis suların insan sağlığını tehdit ettiğini bildiren Öğretmenler Mahallesi Çevre Koruma Derneği Başkanı Mustafa Var da” Herkes çevre kirliliğiyle mücadele etmeli. Bu herkesin görevi. Herkes duyarlı olmalı. Yöre halkı da çevrecilere destek olmalı” dedi.

Kaynak: İHA