Ahmet Türk: Yerel Halkın İktidarda Olduğu Başkanlık Sistemine 'evet' Deriz

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, başkanlık tartışmalarıyla ilgili olarak, “Başkanlık sisteminde halkların yerel iktidarlarının yeri var.

Valiler halk tarafından seçilir. Yönetim anlayışı tamamen değişir. Eğer siz başkanlık sistemiyle bunu gerçekleştirecekseniz, 'evet' deriz.” ifadelerini kullandı.Ankara’da Halkların Demokratik Kongresi (HDK) olarak adlandırılan toplantıda konuşan Ahmet Türk, başkanlık tartışmalarını değerlendirdi. Türk, şöyle konuştu: "Başkanlık bir sistemdir. Başkanlık sisteminde halkların yerel iktidarlarının yeri var. Valiler halk tarafından seçilir. Yönetim anlayışı tamamen değişir. Eğer siz başkanlık sistemiyle bunu gerçekleştirecekseniz, 'evet' deriz. Ama ırkçı faşist bir diktatörlük kuracaksanız, asla buna izin vermeyeceğiz."

“BEN DE O BOŞ ANAYASA KOMİSYONUNDA YER ALIYORUM”
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de anayasa çalışmaları ile ilgili olarak kendisinden önce konuşan bazı BDP’li vekillerin Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na 'boş komisyon' dediğini belirterek, kendisinin de bu komisyonda olduğunu hatırlattı. Anayasanın komisyonlarda yapılmadığını bilecek kadar tarih ve bilgiye sahip olduklarını aktaran Önder, yine de burada güzel işlerin yapılabileceğinin altını çizdi. Önder, “Bizim birincil öncelliğimiz, bu alanları siyaset alanlarına çevirmek, halklarımızın lehine değişikliklerin olmasına yardımcı olmak. Bize düşen savaş politikalarına set çekmek. En azından evrensel hukuk ilkelerine uygun bir anayasa yapılmasını sağlamak." ifadelerini kullandı. Konuşması esnasında salonda bulunanlardan birisinin sandalyesinin kırılması üzerine ise Önder, “Eski kapitalistler daha haysiyetliydi, kaliteli sandalye yapıyorlardı.” esprisi salondakileri güldürdü.

“AK PARTİ’YE KARŞI TÜM MUHALEFET BİLEŞENLERİNİ BİRLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”
Sınıf tanımlarını artık değiştirdiklerini savunan BDP Diyarbakır Milletvekili Sebahat Tuncel ise AK Parti iktidarına karşı Türkiye'nin tüm muhalefet bileşenlerini birleştirmek istediklerini dile getirdi.