Uluslararası Arapça Yarışmalarında Türkiye'nin En İyileri Belli Oldu

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda Akademi Lisan Derneği, Ensar Vakfı ve Önder İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen İmam Hatip Liseleri 3. Uluslararası Arapça Yarışmalarında Türkiye Finali final heyecanı sürüyor.

Uluslararası Arapça Yarışmalarında Türkiye'nin En İyileri Belli Oldu
Ankara Kızılcahamam Asya Termal Otel'de düzenlenen programa katılım yoğun oldu. Türkiye'nindört bir tarafından gelen 27 İmam Hatip Lisesinin yarıştığı finalleri izlemek salonda yaklaşık bin500 kişi hazır bulundu. Heyecanın ve coşkunun eksik olmadığı yarışmalar öncesinde konuşan MilliEğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan, ''İmam Hatip Liselerindeyapılan bu yarışmalarla Arapça öğreniminin yaygınlaşacağını belirterek, bu konuda emeği olan,başta öğretmenler olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Günümüz dünyasında ikinci bir dilin öğrenilmesinin şart olduğunu belirten Aycan, bu konudaİmam Hatip Liselerine büyük iş düştüğünün altını çizerek, ''Ülkemiz eğitim ve öğretim sistemindeen az bir dil öğrenimi zorunlu hale gelmiştir. İmam Hatip Liseleri kuruldukları günden beriverdikleri Arapça eğitimiyle bunu başarmışlardır. İmam Hatip Liseli öğrenci için Arapça sadecebir dil değildir. Bu dil onlar için hem Kuran-ı Kerimi anlama, hem meslek öğrenme hem de yakınilişkiler kurduğumuz Ortadoğu coğrafyasıyla iletişim kurma anlamında çok önemlidir. AyrıcaTürkiye'nin İmam Hatip tecrübesini de dünyaya aktaracağız. Avrupa'da, Asya'da, Afrika'da İmamHatip Liselerini açacağız ve eğitim alanında ülkeler arasında kaynaşmaya öncülük edeceğiz. Genelmüdürlüğümüz her zaman bu çalışmaların destekçisi olacaktır'' dedi.

Yarışmaların Tertip Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, amaçlarının öğrencilere Arapçayıetkin bir şekilde öğretmek olduğunu belirterek, ''Vahyin ilk başladığı andan itibaren, bir medeniyetedönüşen Arapça, asırlardır Arap olan olmayan bütün Müslüman ilim adamlarının kullandığı bir dilolmuştur. Bu dili kıyamete kadar yaşatmak biz İmam Hatip Liselilerin boynunun borcudur. Artıksadece ilahiyat değil, fizik, astronomi, sosyoloji gibi bilim dallarında da Arapça eserlerin çıkmasıiçin zemin hazırlayacağız'' dedi.

İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin bilgi, hitabet ve şiir alanlarında yarıştığı finallerde önce 4 okulbilgi yarışmasında en büyük olmak için kıyasıya yarıştı.

İmam Hatip Lisesi Arapça müfredatı paralelinde bir komisyon tarafından hazırlanan Bilgiyarışmalarında öğrenciler, Arapça kelime bilgisi, okuduğunu anlama, cümle ve kelime sıralama,tercüme edebilme, dilbilgisi ve dinlediğini anlama başlıklarındaki sorulara cevap verdiler.

Bilgi yarışmasında Konya Selçuklu M. Sami Ramazanoğlu Anadolu İ.H.L birinci, Fatih Sultan Mehmet Anadolu İ.H.L ikinci, Gaziantep Şahinbey Ömer Özmimar Anadolu İ.H.L üçüncü oldu.

Dil öğrenimini edebi yönüyle kuvvetlendiren şiir ve hitabet ezberlerini içeren şiir yarışmasında bu yıl klasik ve çağdaş Arap edebiyatın seçkin örneklerinden belirlenen şiirler okundu

Şiir Dalında Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesinden Alime Yüsra Sürmeli birinci, Amasya Anadolu İmam Hatip Lisesinden Bünyamin Çıplak ikinci, Hatay Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden İsa Esatoğlu üçüncü oldular.

Hitabet dalında ise İslam tarihinde imtiyazlı yere sahip olan tarihi metinler yer aldı. İlk metin Hz. Ebû Bekir'in Hz. Ömer'e nasihatler içeren konuşmasıdır. Diğer metinler ise Hz. Ali'nin müminlere hitaben yaptığı bir konuşma, Ömer b. Abdülaziz'in etkili konuşması, Hasan-ı Basrî'nin müminlere nasihatlerini içeren hutbesi ve Tarık b. Ziyad'ın meşhur hutbesinden birisiyle yarıştılar.

Hitabet dalında Türkiye birinciğilini Aydın Anadolu İ.H.L den Kemal Akdağ, ikinciliği Kayseri Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesinden Abdullialeel Yusif, Türkiye 3.sü Gaziantep Şehit Kamil Anadolu İmam Hatip Lisesinden Zekeriya Yeğin oldu..

Yarışmalar sosyal medyada da büyük yankı buldu. Anlık olarak paylaşımların ve anlatımların yapıldığı Arapça Yarışmaları facebook sayfasında seyir ziyafetinden yoksun kalan Arapça sevdalıları bir nebze de olsa heyecana ortak oldular.

Türkiye Finallerinde şiir ve hitabet dallarında yarışan öğrencilerin perfornmaslarının facebook.com/arapcayarismalari.org.tr adresinde oylanacağı sosyal medya yarışmasında birinci umre ile ödüllendirilecek .
Kaynak: İHA