Dünyanın İlk 'Erişilebilir' Camisi Eskişehir'de Açıldı

Eskişehir'de görme, işitme ve beden engellilere uygun olarak restore edilen cami ibadete açıldı.

Dünyanın İlk 'Erişilebilir' Camisi Eskişehir'de Açıldı
Dünyada ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan caminin açılışını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez yaptı.

Odunpazarı ilçesi Karapınar semtinde, 13. asırda Selçuklu mescidi olarak inşa edilen Hacı Hasan Mescidi, aslına uygun olarak engelli vatandaşlar için yeniden restore edildi. Cami açılışına; Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Nabi Avcı, Salih Koca ve Ülker Can, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir İl Müftüsü Niyazi Ersoy, İl Emniyet Müdürü Naci Kuru ve engelli vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, ibadette engel olmayacağını, görme, işitme ve beden engellilere uygun olarak restore edilip düzenlenen Odunpazarı Hacı Hasan Camii'nin dünyanın ilk engelsiz, erişilebilir ibadethanesi olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Sakallı, "Tarihi Hacı Hasan Camii’nin restorasyon çalışmasında engelli vatandaşlarımız için hazırlanan ileri teknolojiyi kullanmaya da özen gösterdik. Kulaklıklar için sesi yüzde 50 yükselten loop induction sistemi, hiç duyamayan vatandaşlarımız için hutbe yazı projeksiyon sistemi ve ezan uyarı ışıkları sayesinde işitme engelli vatandaşlarımız Hacı Hasan Camii’nde eksiklik duygusu yaşamadan ibadetlerini ifa edebilecek. Avlu girişinden başlayarak yapılan izli yollar, cami içerisinde uygulanan izli halı kaplama, yönlendirme işaretleri, iç ve dış alan düz satıh düzenlemeleri ile görme engelli vatandaşlarımızın hayatı kolaylaştırılmaya çalışılmıştır. Yaşlı ve ortopedik engelli vatandaşlarımıza uygun güvenlikli özel asansör, tekerlekli sandalye ile camiye girişe uygun düzenlemeler ve diğer ihtiyaç üniteleri özenle inşa edilmiş ve kadınlar mahfili de engelli kadınlar için yeniden düzenlenmiştir" ifadelerini kullandı.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ise, "Bu cami Evliye Çelebi'nin Seyehatnamesi'nde yer verdiği 16 mescitten bir tanesi. Bugün kazandığı özellikle Türkiye'de değil, dünyada ilk olma özelliği taşıyor" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de ibadethane açmanın, yapılmış bir camiyi restore etmenin çok büyük bir sevap olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bir mahcubiyetleri olduğunu vurgulayan Görmez, "Bu mahcubiyetimizi ortadan kaldırmak için 'engelsiz erişilebilir cami kampanyası' üzerinde çalıştık. Bu kampanyayı başlatmak istiyorduk. Biz her ilde en az iki-üç caminin engelli vatandaşlarımıza uygun olması için çalışma yapıyorduk. Bir seyahatimiz esnasında Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, 'Eskişehir'de bir engelli camisinin açılışı var' dedi.

Büyük bir heyecan ve mutluluk duydum. Ben buna öncülük yapan herkese şükranlarımı arz ediyorum. Bu teşekkür yerine getirilmesi gereken bir vazifedir. Katkıda bulunan hayırseverin de ismini saklı tutmasını çok anlamlı buluyorum" dedi.

Caminin iki eksiği olduğunu kaydeden Görmez, "Engelli vatandaşlarımızın camiye daha kolay ulaşabilmeleri için bir araç tahsis edilmesi gerekir. Buna ilk katkıyı ben vereceğim. Ayrıca braille alfabesi ile yazılmış Kur'an-ı Kerim ve mealini de Diyanet İşleri Başkanlığınca temin edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından caminin açılışı yapıldı. Görmez ve beraberindeki grup, daha sonra camiyi gezdi. Görmez, engelliler için hazırlanan yürüyüş asansörünü, braille alfabesi ile yapılmış halıyı ve ses sistemini inceledi .
Kaynak: İHA