“Pazarlık Esnasında Doğru Yere De Olsa Yemin Etmek Caiz Değil”

İlahiyatçı Yazar ve Yönetim Danışmanı Sezai Cinokur, pazarlık esnasında doğru yere de olsa yemin etmenin İslam inancına göre caiz olmadığını söyledi.

“Pazarlık Esnasında Doğru Yere De Olsa Yemin Etmek Caiz Değil”
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Ünye İşadamları Derneği (ÜNİŞAD) tarafından, Ordu’nun Ünye ilçesinde ‘Müşteri İlişkileri’ konulu konferans verildi.

Konferansta konuşan İlahiyatçı Yazar ve Yönetim Danışmanı Sezai Cinokur, ticaretin temelinin doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik olduğuna işaret ederek, Peygamber Efendimiz'in (sas), “Sadık ve emin tüccar kıyamet günü, şehitlerle, sıddıklarla ve nebilerle beraber diriltilir.” sözünü hatırlatarak, güvenilir ve emin tüccarın Allah katındaki yerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Pazarlık esnasında doğru yere de olsa yemin etmenin İslam inancına göre caiz olmadığına işaret eden ilahiyatçı yazar Sezai Cinokur, "Pazarlık esnasında yemin etmek caiz değildir. Yalan yere yemin etmek ise daha büyük bir haramdır. Çünkü bu, basit bir kazanç için Allah'ın adını istismar etmek, müşteriyi kandırmaktır. Hazreti Peygamberimiz (sas) bir hadiste şöyle buyurmaktadır: "Ticarette çok yemin etmekten sakının. Çünkü yemin sürümü artırır, fakat bereketi yok eder.” şeklinde konuştu.

İslam dininin kolaylık dini olduğuna işaret ederek, İslam’ın ticarete bakışı ve Peygamber Efendimiz'in (sas) ticaret anlayışından örnekler veren Sezai Cinokur, "Peygamber Efendimiz'in (sas) 'Alışverişte kolaylık gösterenlere, Allahü teâlâ her işinde kolaylık gösterir' ve 'Satışta, alışta ve borcunu istemekte kolaylık gösteren kimseye Allah rahmet etsin.' Hadisi Şerifi'ni unutmamak gerek." dedi.

KASİF Başkanı Osman Reis de Türkiye, her geçen gün büyüyerek dünya üzerindeki saygınlığını artırırken, iş dünyası olarak da kendilerini yenilemek durumda olduklarını söyledi.

Reis, “Eski alışkanlıklarımızla ticaret yapma şansımız kalmamıştır. Günümüzde müşteri ilişkileri büyük önem kazanmakta, müşteri odaklı mal ve hizmet üreten işletmeler ayakta kalmakta, diğerleri ise yavaş yavaş yok olmaktadır. Bu nedenle, müşteriye özen gösterilmesi, müşterinin bütün ihtiyaçlarının karşılanarak memnun edilmesi, ahilik kültürünün mensupları ve 'müşteri velinimetimizdir' sözünü şiar edinmiş bir milletin torunları olarak evvela boynumuzun borcudur.” diye konuştu.

ÜNİŞAD Başkanı Musa Tapçı’ da ÜNİŞAD olarak bir taraftan paneller ve seminerler düzenleyerek iş dünyasının bilgi dağarcığının gelişmesine katkı sağladıklarını diğer taraftan da yurt dışına geziler düzenleyerek girişimcilerin dış ticaret kapasitesinin yükseltilmesine çalıştıklarını belirterek, “Kurulduğumuz günden bu yana derneğimiz; Ünye’nin sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda gelişmesi için gayret sarf etmektedir. Globalleşen dünyada, farklılaşan ekonomik şartlara ayak uydurmak toplumumuz için çok önemlidir. Biz de ÜNİŞAD olarak Ünyemizin ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla bu tür faaliyetleri yapmaya çaba sarf ediyoruz.” dedi.

KASİF Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı da seminere katılanlara müşteri memnuniyeti, müşterilerle satıcılar arasında olması gereken diyalogların öneminden bahsetti .