Ülker’den Ayrılıp Boru Sektörüne Girdi, 100 Milyon Dolarlık Ciroya Ulaştı

Sektörünün önde gelen üreticilerinden Nova Plastik, Vesbo markasıyla ihraç da ettiği boru çeşitleri sayesinde 100 milyon dolarlık ciroya ulaştı.

Ülker’den Ayrılıp Boru Sektörüne Girdi, 100 Milyon Dolarlık Ciroya Ulaştı
105 ülkeye mal gönderen şirket, üretiminin yüzde 60’ını ihraç ediyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berksan, özellikle Uzak Doğu pazarına büyük önem verdiklerini belirterek, “Bu pazar için Malezya’da 4 milyon dolara bir tesis kurduk. Bu bölgedeki yatırımlarımız bundan sonra da devam edecek. İki yılda bir dünyanın farklı bölgelerine fabrika kurma düşüncemiz var.” dedi.

Nova Plastik, İzmit ve Niğde’deki tesislerinde sıhhi tesisat, kanalizasyon ve temiz su taşıma boruları ile bağlantı elemanları üretiyor. Ara bağlantı elemanlarıyla birlikte 3 bin 500 çeşit ürüne sahip. Aralarında inşaat malzemeleri, tarım ve hayvancılık, hizmet, gıda ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren Kar Şirketler Topluluğu’nun amiral gemisi konumunda. Topluluğun Yönetim Kurulu Başkanlığını Ömer Faruk Berksan yapıyor. Berksan Ailesi ile Ülker Ailesi amca çocukları.

1944’te Ülker’in temelleri Asım ve Sabri Berksan kardeşler tarafından atılmış. Ardından marka, isimlerinin önüne geçince Ülker’i soyadı olarak almışlar. Ancak Asım beyin soyadı vefat edinceye kadar Ülker kalmasına rağmen Ömer Faruk bey ve abisi Selçuk bey, 1979 yılında terör olayları nedeniyle soyadlarını tekrar Berksan olarak değiştirmişler. İki aile, 1987’de yollarını ayırmaya karar vermişler ve farklı sektörlerde faaliyet göstermeye başlamışlar. 1989’da plastik boru için hammadde ithal ettikleri bir üretici sıkıntıya girince, alacaklarına karşılık tesisi Berksan Ailesi’ne bırakmış. Böylece kendilerini boru sektörün içinde bulmuşlar. Markaları Vesbo başta Vietnam olmak üzere özellikle Uzak Doğu’da oldukça yaygın. Vietnam pazarındaki 10. yıllarını bir grup gazeteciye değerlendiren Ömer Faruk Berksan, boru sektöründe toplam 50 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, önümüzdeki yıllarda başta Şili, Brezilya ve Arjantin olmak üzere söz konusu coğrafyada yatırım fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi.

Vietnam’da 10 yıl içinde 4 kat büyüdüklerine dikkat çeken Berksan, “Asya-Pasifik ülkelerinde 10 yıldır varız. Malezya’da bir fabrikamız var. Başta Çin, Singapur ve Vietnam olmak üzere bu bölge ihracatımızda önemli bir yere sahip. 5 yıldır Turquality programına dahiliz. Bu programdan sonra daha hızlı büyümeye başladık. Örneğin, Vietnam’da 4 kat büyüdük. Yıllık ciromuz 4 milyon dolara ulaştı. 10 yılda 20 milyon dolarlık ihracat yapmışız. Sadece bu ülkede 850 satış noktamız, bayimiz var. Genelde ülke olarak bu bölgelerden ithalat yapıyoruz. Bizse bu ülkelere ihracatla öne çıkıyoruz.” diye konuştu.

Kar Şirketler Topluluğu’nun toplam cirosu 200 milyon doları buluyor. Bir ara cips üretimine başlayan topluluk şimdi sadece patates tohumu üretiyor. Frito Lay, Kraft gibi büyük üreticilere cips patatesi için tohum verdiklerini, ayrıca ürettikleri tohumlar arasında fasulye, biber, domates gibi sebze tohumları ile mısır tohumları da bulunduğunu aktaran Berksan, bu alanda 50 milyon TL civarında ciro yaptıklarını ifade etti.

Topluluğun Antalya’da bir fide tesisi, Dikili’de 900 dekarlık bir çiftliği var. Dikili’de besi hayvancılığı yaptıklarını aktaran Ömer Faruk Berksan, “2 bin baş hayvan var. 3 bine çıkarmak istiyoruz.” dedi.

Berksan, diğer şirketleriyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Hezarfen Havalimanı’nın sahibi olarak varız. İşletmesi Ayjet’te. Profesyonel pilot yetiştiriyor, bize kira ödüyorlar. Top Air’deki payımızı da Hezarfen’deki ortağımız Murat Öztürk’e devrettik. O da havalimanındaki hisselerini bize devretti. Hem amatör pilot yetiştiriyor hem de hava taksi işletmeciliği yapıyor. Unlu mamuller sektöründe Doygun markasıyla faaliyet gösteriyoruz. İşin başında abim var. Tam buğday ekmeği yapıyoruz. Ailemize ait iki vakıf var. Biri Çamlıca Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, diğeri İlke Vakfı. Dikili’deki çiftlik Çamlıca Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’nda. Kapadokya Meslek Yüksek Okulu ise İlke Vakfı’na ait. Sivil havacılığa dönük elemanlar yetiştiriyoruz. Bu okulda okuyan çocukların işi hazır.”