Türk İşadamlarının Katıldığı İş Forumuna Zimbabveli Bakanlardan Büyük İlgi

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) bağlı İhracatçı ve Sanayici İşadamları Derneği (İHSANDER) ile Zimbabve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (CZI) ortak organizesi ile Zimbabve’de iş forumu yapıldı.

Türk İşadamlarının Katıldığı İş Forumuna Zimbabveli Bakanlardan Büyük İlgi
Başkent Harare’nin Crowne Otel Kongre Merkezi’nde 2 gün süren zirvede, İHSANDE'in 17 üyesi ile Zimbabve’den 200’e yakın işadamı karşılıklı iş görüşmeleri yaptı.

Zimbabve Başbakan Yardımcısı Arthur Mutambara, Endüstri ve Ticaret Bakanı Profesör Welshman Ncube, Ekonomik Planlama ve Yatırımı Geliştirme Bakanı Tapiwa Mashakada, Gençlik ve Yerel Kültürü Kalkındırma Bakanı Saviour Kasukuwere, Bölgesel Entegrasyon ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Priscilla Mushonga, Turizm ve Otelcilik Bakanı Walter Muzembi, Zimbabve Merkez Bankası Başkanı Gideon Gono, Zimbabwe Endüstri Konfederasyonu Başkanı Joseph Kanyekanye ile önemli odaların başkanları Zimbabve tarafını temsil etti.

Türkiye'nin Zimbabve Büyükelçisi Kemal Demirciler ile Harare’de faaliyet gösteren Samanyolu Eğitim Şirketi kurucusu Yüksel Bayrak da iş zirvesini takip etti. Güney Afrika-Türkiye İşadamları Derneği (SATBA) Genel Sekreteri Serkan Ergül ile derneğin kurucu üyesi Muzaffer Sesli foruma Johannesburg’tan katıldı.

BAŞKABAN YARDIMCISI, "KARDEŞ TÜRKİYE” DEDİ
Zimbabve Başbakan Yardımcısı Arthur Mutambara, iki ülke işadamlarına hitaben, “Kardeş Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Vize ve ticaret konularında anlaşmalar imzalayabiliriz. Türkiye Zİmbabve’nin kalkınmasında önemli roller üstlenebilir.” dedi.

Bakanların ve oda başkanların sunumlarında, 70'li yıllarda oldukça gelişmiş olan Zimbabve’ye, yönetimin siyahlara geçmesinin ardından ambargo uygulandığı, ülkeye son 30 yıldır çok az yatırım yapıldığı, Türk işadamlarının hızla büyüyen Zimbabve’ye hemen her alanda yatırım yapabilecekleri vurgulandı. Ülke isminin kelime anlamı “taş ev” olan Zimbabve’de 51 çeşit maden bulunduğu, elmasın ve altının 1-2 metreden çıkarıldığı bilgisi verilerek, madencilik sektörüne dikkatler çekildi. Türk heyetine, senede 2-3 kez ürün alınan verimli topraklara sahip Zimbabve’de tarım makinelerine yatırım yapma çağrısı yapıldı.

Zimbabve Büyükelçisi Kemal Demirciler, Türk firmalarına, Zimbabve pazarsına giriş için öncelikle Güney Afrika'daki fuarların takibini ve Güney Afrika merkezli bir firma kurmalarını tavsiye etti. Tekstil ve hazır giyimde ucuz Çin mallarının piyasayı kapladığı, fakat alım gücü yüksek insanların Avrupa mallarını tercih ettiği, özellikle Türk tekstil ürünlerine çok ilgi olduğu belirtildi. Zimbabwe Endüstri Odaları Başkanı Joseph Kanyekanye konuşmasında, özellikle orman ürünlerini ve kömür madenini Türkiye'ye satabileceklerini, Türkiye'den öncelikle tarım ve gıda olmak üzere her alanda teknoloji transferi yapmak istediklerini söyledi.

Her iki ülke adına heyetlerin sunum yaptıkları zirvenin ardında, Zimbabveli 15 şirketin ürün tanıtım stantları gezildi ve firmalar hakkında bilgiler alındı. Öğle yemeğinin ardından yaklaşık 4 saat boyunca masalarda Türk ve Zimbabveli iş adamları ikili iş görüşmeleri gerçekleşti. İHSANDER, iş görüşmelerinde iki Türk un firmasının anlaşma yaptığını bildirdi. Gıda, deterjan ve inşaat sektörlerinde rakip olmadığı, bu sektörlerde yüzde 100 - 200 arasında kar marjlarının olduğu açıklandı .