ABD Ticaret Bakanı John Bryson: Zaman Türkiye’nin Zamanı

ABD Ticaret Bakanı John Bryson Türkiye’yi övdü.

ABD Ticaret Bakanı John Bryson: Zaman Türkiye’nin Zamanı
Türk İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) etkinliğine katılan Bakan Bryson, “Açık olan bir şey var. Türkiye global ekonomik güç olma yolunda ilerliyor. Zaman Türkiye 'nin zamanı. Türkiye 'nin anı şimdi.” ifadelerini kullandı. TUSKON ile Amerikan İlerleme Merkezi 'nin (Center for American Progress-CAP) ortaklaşa düzenlendiği etkinliğin konuğu olan ABD Ticaret Bakanı Bryson, Türkiye 'nin potansiyelini henüz 90 'lı yılların ortalarında, Edison International 'ın başkanı olduğu zamanlarda fark ettiğini söyledi.

Şu an dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip Türkiye 'nin yüzde 8 'lik büyüme ile dünyanın ikinci en hızlı büyüyen ülkesi olduğuna işaret eden Bryson, 'Bu büyüme oranları Ankara 'nın 2023 'te dünyanın ilk 10 ekonomisi sırasına girme planları tamamen makul bir hedef olduğunu ispatlıyor. ' dedi.

Amerika 'da 13 bin Türk öğrencinin eğitim aldığına dikkat çeken John Bryson, Coca- Cola CEO 'su Muhtar Kent'in de iş hayatındaki başarılı Türklerden biri olduğunu kaydetti.

ABD Ticaret Bakanı, Türklerin Amerika 'da daha etkili olmasıyla ülke kültürüne zenginlik kattığını belirterek, ABD-Türk ekonomik ilişkilerinin gelecekte çok daha iyi olacağına olan inancını dile getirdi. Başkan Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'ün 2009 Nisan ayında, ticari ilişkileri 'stratejik seviye 'ye yükseltme kararı ile iki ülke arasındaki ticaretin arttığı bilgisini veren Bryson, bunun neticesinde 2010 yılından bu yana ABD 'nin Türkiye 'ye ihracatının ikiye katlandığını kaydetti.

Ayrıca geçen yıl iki ülke arasındaki ticari hacmin de 20 milyar doları bulduğunu söyledi.

Ekonomik ilişkilerin gelişmesi için yalnızca hükümetler arasındaki diyaloğun iyi olması ile elde edilemeyeceğini aktaran ABD Ticaret Bakanı Bryson, iki ülke işadamlarının da kendi aralarında daha fazla irtibatla olmaları gerektiğini ifade etti.

Türkiye 'nin ABD 'de yatırımlarının bazı örneklere rağmen henüz az olduğunu vurgulayan Bryson, 'Biz sizlerin Amerika 'da daha fazla yatırım yapmanızı bekliyoruz. ' diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye 'nin bazı sektörlerde uyguladığı politikaları da eleştiren Bryson, düzenleyici ortamın yeterince şeffaf ve öngörülebilir olmamasından şikayetçi oldu. Özellikle ilaç ile tarım alanlarında piyasa erişim kaygılarının önemli boyutta olduğunu aktardı. Türkiye 'de fikri mülkiyetin geliştirilmemesinden de yakınan Bakan Bryson, tüm bu olumsuzluklara rağmen bir çok ekonomik alanda ortak zeminlerinin bulunduğunu vurguladı. 'KENDİMİZİ İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİNİN ARTIRILMASINA ADADIK 'TUSKON Başkanı Rızanur Meral de 'Türk-Amerikan Ekonomik İşbirliğinde İlerleme ' başlıklı etkinlikte yaptığı konuşmada, 'Kendimizi iki ülke arasındaki ticari ilişkinin arttırılmasına adadık. ' dedi.

TUSKON hakkında kısa bilgi verdikten sonra da 'Güçlü işbirliğimizin ihmal edilmiş boyutu olan ticari ilişkilerimizi geliştirmek için var gücümüzle çalışmaktayız. ' ifadesini kullandı. TUSKON olarak bu yılın ilk yarısında Amerika 'nın farklı 21 eyaletine 23 delegasyon göndermeyi hedeflediklerini belirten Meral, Türk insanına ABD 'de pazarındaki potansiyeli ve fırsatları göstermeyi amaçladıklarını söyledi.

2011 yılında TUSKON olarak yurtdışına 448 iş delegasyonu gönderdiklerini, 523 delegasyonu da Türkiye 'de misafir ettiklerini sözlerine ekleyen Başkan Rızanur Meral, yaklaşık 7000 iş adamının bu vesileyle yurtdışına götürüldüğü ve 9500 yatırımcının Türkiye 'de misafir edildiğini aktardı. Türk-Amerikan ticari ilişkilerinin durağan olmasına rağmen Türkiye ihracatının son 10 senede 3 katına çıkardığına işaret eden TUSKON Başkanı, 'Türkiye olarak Amerika ile sınırımız yoktur ve de Amerika ile serbest ticaret antlaşmamız da bulunmamaktadır. Fakat uzun ittifakımız birbirimizi daha iyi anlamamızı gerektirmektedir. ' diye konuştu.

CAP Başkanı Neera Tanden ise konuşmasında ABD yönetimin Türkiye ile ticari ilişkinin arttırılmasına büyük önem verdiğini savundu. CAP Başkanı, Obama 'nın başkanlığının ilk aylarında Türkiye 'yi ziyaret ettiğini dile getirerek, 'Sayın Başkan (Obama) Türkiye Büyük Millet Meclisi 'ndeki (TBMM) konuşmasında 'model ortaklık' kavramını dile getirerek bu ilişkilerin iki kıta arasında modern, saygın ve zengin uluslararası zemin oluşturacağını söylemesinin ABD 'nin Türkiye ile ilişkilere ne kadar önem verdiğinin göstergesi. ' dedi.