Bto Başkanı Yavuz: Yeni Teşvik Sistemiyle Balıkesir'in Mağduriyeti Giderildi

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Yavuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik sistemine göre Balıkesir'in üçüncü bölgeye alınmasının son derece yerinde bir karar olduğunu söyledi.

Bto Başkanı Yavuz: Yeni Teşvik Sistemiyle Balıkesir'in Mağduriyeti Giderildi
Yavuz, "Balıkesir açısından yeni sistemdeki üçüncü bölge doğru bir yerleşimdir. Balıkesir'e yönelecek yatırımlar açısından üçüncü bölgeyi önemsiyoruz." dedi.

Mahmut Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik sistemi hakkında bilgiler verdi. Yeni sistemin 4 ana bileşenden oluştuğunu belirten Yavuz, bunları şöyle sıraladı: genel teşvikler, bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımların teşviki. 2009 yılında yürürlüğe giren siteme iki temel üzerinden itirazları olduğunu hatırlatan Yavuz, "Bu iki temel üzerinden hareketle 2009 yılından bu yana Balıkesir'in eski sitemde üçüncü bölgede yer alması gerektiğini savunduk. Bilindiği üzere 2009 yılında yürürlüğe giren teşvik sistemi ile Balıkesir 2. bölgedeyken, Manisa, Konya, Kayseri, Gaziantep gibi iller 3. bölgede bulunuyordu. Bu da Balıkesir'e rekabet dezavantajı getiriyordu. Örneğin 1 milyon lira bir yatırımda 2. bölgede yer alan Balıkesir için 151 bin lira teşvik verilirken, 3. bölgede yer alan Manisa'daki yatırıma 365 bin lira teşvik verilmekteydi." dedi.

Yeni teşvik sistemi ile bölgesel teşvikte Türkiye'deki illerin 6 bölgeye ayrıldığını ifade eden BTO Başkanı Mahmut Yavuz, şunları kaydetti: "Balıkesir 3. bölgede yer almıştır. 2009 yılında uygulamaya giren sitemde 3. bölgede yer alan Kayseri ve Konya 2. bölgeye yükselmiş, yine 3. bölgede yer alan Manisa ve Gaziantep, Balıkesir ile aynı bölge olan 3. bölgede yer almıştır. Temel üzerinden yaptığımız ana itiraz, sanayi gelişmişlik endeksine bakılmasıydı. Bu anlamda yeni düzenlemenin 2009 yılına göre daha uygun bir yapıda olduğunu söylemek mümkündür. Balıkesir açısından yeni sistemdeki 3. bölge doğru bir yerleşimdir. Balıkesir'e yönelecek yatırımlar açısından 3. bölgeyi önemsiyoruz. "