Sağlık Bakanlığı, Hacettepe'deki Nakille İlgili Suç Duyurusunda Bulundu

Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi'nde kompozit doku nakli konusunda ilgililer hakkında idari ve adli soruşturmanın yapılması için Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na suç duyurusunda bulundu.

Bakanlık, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde; Kompozit Doku Nakilleri Merkezi Yönergesi ile Güncel Endikasyon Rehberi'ne aykırı bir şekilde; hasta Şevket Çavdar'a endikasyon yönünden uygun bulunmayan ekstremite nakli yapıldığı, ayrıca Cengiz Gül adlı hastaya da Konsey tarafından uygun bulunmamasına rağmen endikasyon dışı yüz naklinin gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Hacettepe Üniversitesi'nde 24 Şubat tarihinde Şevket Çavdar isimli hastaya yapılan ekstremite (çift kol-çift bacak) nakli ile Cengiz Gül isimli hastaya yapılan yüz nakli endikasyonlarının uygun olup olmadığı konusunda Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın talimatlarıyla, müfettişlerce başlatılan inceleme sonuçlandırıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Müfettişlerce düzenlenen raporda belirtildiği üzere Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, Kompozit Doku Nakilleri Merkezi Yönergesi ile Güncel Endikasyon Rehberi'ne aykırı bir şekilde, hasta Şevket Çavdar'a endikasyon yönünden uygun bulunmayan ekstremite nakli yapıldığı, ayrıca Cengiz Gül adlı hastaya da Konsey tarafından uygun bulunmamasına rağmen endikasyon dışı yüz naklinin gerçekleştirildiği, her iki vakada operasyonların sorumlu hekimi ile ekstremite nakli için onay veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kompozit Doku Nakli Konseyi üyelerinin sorumluluklarının bulunduğu, belirlenmiş olup, ilgililer hakkında 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 53.maddesine göre gerekli idari ve adli soruşturmanın yapılmasını teminen Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur." denildi .