Tahakkuk Eden 1 Milyon 426 Bin 863 Lira İle Gelir Vergisi Rekortmeni Oldu

Adana'da, faaliyet konusu ''kendi adına menkul sermaye iradı'' olan Şekip Karakaya, tahakkuk eden 1 milyon 426 bin 863 lira ile gelir vergisi rekortmeni oldu.

Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, makamında düzenlediği basın toplantısında, Vergi Daireleri ve Mal Müdürlüklerine 2012 yılı mart ayında verilen ve 2011 takvim yılına ait gelir vergisi beyannamelerine göre en çok Gelir Vergisi tahakkuk eden ilk 100 mükellefi açıkladı.

Buna göre, faaliyet konusu ''kendi adına menkul sermaye iradı'' olan Şekip Karakaya 4 milyon 94 bin 811 lira matrah ve tahakkuk eden 1 milyon 426 bin 863 lira vergi ile gelir vergisi rekortmeni oldu.

Şekip Karakaya'yı, 1 milyon 193 bin 375 lira ile faaliyet konusu ''tahıl yetiştiriciliği'' olan Damar Arıkoğlu izledi. Listenin üçüncü sırasında ise ''turunçgil yetiştiriciliği'' yapan Bülent Özler 1 milyon 131 bin 979 lira ile yer aldı.

Listenin ilk 5'inde 3 çiftçi yer alırken, ilk 100'de yer alan 13 mükellefin vergi mahremiyetinden yararlanma talepleri nedeniyle isimleri açıklanmadı.

Vergi Dairesi Başkanı Aksoy, basın toplantısında, gelir vergisinde elde edilen rakamları bir önceki yılla kıyaslarken, ''Bir önceki yıla göre beyana dayanan gelir vergisi matrahında yüzde 13, tahakkuk eden vergide ise yüzde 12 oranında artış gerçekleşti'' dedi.

İlk defa bu yıl önceden hazırlanmış kira beyanname sisteminin uygulandığını anlatan Aksoy, şöyle devam etti:

''Bu sistem gayrimenkul sermaye iradı elde eden mükelleflerimizin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgilere göre beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığınca önceden hazırlanarak internet ortamında mükelleflerimizin onayına sunulduğu bir sistemdir. Gayrimenkul sermaye iradı elde eden mükelleflerimiz 2010 yılına ilişkin olarak 2011 yılında 8 bin 260 adet beyanname vermiş, 2011 yılına ilişkin olarak 2012 yılında ise 12 bin 599 adet beyanname vermiştir. Beyanname sayısında yüzde 53 oranında artış oldu. Kayıt dışılığın boyutları da dikkate alındığında, gerçekleşen tahakkuk ve tahsilat artışlarının daha üst seviyede olması gerekmekle birlikte, alınan sonuçlar kayıt dışılığın önlenmesi ve verginin tabana yayılması bakımından son derece önemli.''

Aksoy, özellikle gayrimenkul kira gelirleri başta olmak üzere tüm gelir vergisi mükelleflerine uyarıda bulunarak, şunları kaydetti:

''Mükelleflerimizin, eksik beyanda bulunmuş olması veya hiç beyanda bulunmamış olması durumunda, cezalı işleme muhatap olmadan pişmanlıkla beyanname vermeleri mümkün. Meskenlerini kiraya vermek suretiyle kira geliri elde eden vatandaşlarımız, 2011 yılında elde ettiği gelirinin 2 bin 800 liralık kısmını beyana konu etmeyerek kalan tutarı beyan edecektir. Ancak, kira gelirinin beyan edilmemesi durumunda, söz konusu 2 bin 800 liralık istisna tutarından yararlanılması mümkün değildir.' '
Kaynak: AA