Nazillili İşadamları Çin ve Hong Kong’u Ziyaret Etti

14 Nisan tarihleri arasında düzenlenen ve yüzde 50, KOSGEB destekli Çin-Hong Kong yurt dışı iş gezisi Nazilli’den 17 işletmenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Nazillili İşadamları Çin ve Hong Kong’u Ziyaret Etti
KOSGEB Yurt Dışı İş Gezisi desteği kapsamında 17 işletmenin katılımıyla gerçekleştirilen Nazilli Ticaret Odası Çin-Hong Kong Yurt Dışı İş Gezisi tamamlandı. 4’ü Şahıs, 13’ü Şirket olmak üzere 17 işletmenin katılımıyla gerçekleştirilen ve 2 Bin TL’ye kadar KOSGEB destekli iş gezisini A sınıfı Fuar Acentesi Fuar Tour ile beraber organize eden Nazilli Ticaret Odası, ilk defa üyelerini bir iş gezisi ile yurt dışına çıkarmış oldu. Gezi kapsamında Guangzhou Organize Sanayi Bölgesi ziyareti ve buradaki Türk İş Adamları ile görüşmeler, Çin’deki endüstriyel alanlardaki işletme ziyaretleri, HKTDC (Hong Kong Trade Development Council) - Türkiye’deki Dış Ticaret Müsteşarlığı ve KOSGEB muadili kuruluş ile ikili görüşmeler, Hong Kong Kongre ve Fuar Merkezi’ndeki Hong Kong Uluslararası Aydınlatma Fuarı ziyareti, Pekin’de Ticari Ateşe ile görüşme gerçekleştirildi.

Ayrıca işletmeler Okyanus Park’ı, Guangzhou’da Safari Park’ı ve Çin Seddi’ni de gezme imkanı buldular.

Eski Nazilli Belediye Başkanı İşadamı Esat Ergüler’inde katıldığı geziye bizzat iştirak eden Nazilli Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç; “Oda olarak ilk defa bir yurt dışı iş gezisini KOSGEB destekli olarak organize ettik. 17 işletme olarak beraberce gittiğimiz yurt dışı iş seyahatimiz çok verimli geçti. Genel olarak baktığımızda Çin ve Hong Kong gibi ülkelerde ekmek, zeytinyağı ve peynir üretiminin neredeyse olmadığı ve bu konularda ciddi yatırımların odamız üyeleri tarafından gerçekleştirilebileceği gözlemlenmiştir. Aydınlatma fuarındayken ülkemizdeki Dış Ticaret Müsteşarlığı ve KOSGEB muadili kuruluş olan HKTDC yetkilileriyle yapılan görüşmelerde; uzak doğu fuarlarına oda olarak katılmamız halinde kendilerinin, üyelerimizin ürünlerini sergileyebileceğimiz stantlar vereceklerini dile getirdiler. Karşılıklı iyi niyet diyaloglarının devam ettirilmesi istendi ve onlar da gerek kurumsal gerek işletmeleri teşvik kapsamında Türkiye’deki fuarlara katılmaları konusunda davet edildiler.”

“EKMEK, PENİR VE ZEYTİNYAĞI ÖNEMLİ BİR YATIRIM FIRSATI”
Guangzhou’daki Türk İş Adamları derneklerini ziyaret ettiklerini ifade eden Pirinç; “Onlarla beraber çeşitli mobilya ve çelik kapı imalatı yapan fabrikaları gezdik. Ülkemizdeki KOBİ’ler, Türkiye’deki ve buradaki yatırım fırsatlarını konuştuk. Özellikle zeytinyağı, peynir ve ekmek imalatının önünün çok açık olduğu dile getirildi.

Türk ve Müslüman kesimin özellikle ihtiyaç duyduğu ve Çinlilerin daha yeni yeni alışmaya başladıkları ekmek, peynir ve zeytinyağı üretiminin önemli bir yatırım fırsatı olduğu görüşüldü. Zeytinyağı üreticisi olarak Fransa ve İtalya ile ekmek üreticisi olarak da Almanya ile rekabet edilebileceği konuşuldu” dedi.

Kaynak: İHA