Seçmenler, Korsanları “Amatör Ruhu” İçin Sevdi

Almanya'da şimdiden iki eyalet meclisine girmeyi başaran ve son anketlere göre seçmenlerin yüzde 12’sinin tercihi haline gelen Korsanlar Partisi'nin artık siyaset sahnesinde kalıcı olduğu kanaati kesinleşti.

Siyasi gözlemciler politik yelpazenin neresinde yer aldığı zaman zaman belirsizleşen bu partinin elde ettiği başarının sırrını henüz çözemedi. Bazı uzmanlara oluşan sempatinin arkasında diğer siyasi partilerin aksine Korsanlar’ın profesyonel olmayan tutumu büyük rol oynuyor.

Saarland eyaletindeki seçimlerde yüzde 7 oy alarak eyalet meclisine girmeyi başaran Korsanlar Partisi'nin (Piratenpartei) önlenemez yükselişi son anketlere göre artarak sürüyor. Bild am Sonntag gazetesinin Emnid'e yaptırdığı son kamuoyu yoklamasında oy oranı federal düzeyde yüzde 9'a, bazı anketlere göre ise yüzde 12’ye çıkan Korsanlar'ın elde ettiği başarı siyaset bilimi uzmanlarını da meşgul ediyor.

İlk çıkışını geçen yıl Berlin'deki eyalet meclisi seçimlerinde oyların yüzde 8,9'unu alarak yapan Korsanlar'ın başarısı bazı uzmanlara göre diğer partilerin aksine “profesyonel olmamalarından” kaynaklanıyor. Partinin amatör tarzına vurgu yapan Bonn Üniversitesi'nin siyaset bilimi uzmanlarından Prof. Volker Kronenberg, ARD'ye verdiği demeçte seçmenlerin Korsanlar Partisi'ni profesyonel olmadığı için sempatik bulduğunu belirtti.

Korsanlar'ın lideri Sebastian Nerz ise seçmenlerin artık başka türlü bir politika arzu ettiğini belirterek, partisinin elde ettiği başarının kökenini farklı siyaset tarzına bağlıyor.

Hâlihazırda 16 eyaletten ikisinin eyalet meclisine seçim barajını belirgin oranda aşarak giren Korsanlar Partisi, önümüzdeki dönemde Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ve Schleswig Holstein eyaletlerindeki seçimlerde de iddialı görünüyor. Şeffaflık ve telif hakları boyunduruğundan arınmış bir internet isteyen Korsanların gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde Federal Meclis'e girmesine de artık neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Korsanlar Partisi'ni destekleyenler arasında bir yanda genç ve orta yaşlı seçmenler yer alırken, diğer yanda da oy verdiği parti tarafından hayal kırıklığına uğratılan seçmenler bulunuyor.

Prof. Kronenberg elde ettiği başarıyla medyanın ilgi odağı olan Korsanların olağan dışı yükselişi hakkında, “Saarland'daki eyalet meclisi seçimleri, iki büyük partinin seçimler bile yapılmadan koalisyon kurmayı gündeme getirmesiyle siyaseten anlamsız hale gelmişti. Ancak böyle bir siyaset insanlara çekici gelmiyor. Korsanlar da seçmenlerdeki bu hüsranı ve can sıkıntısını çok iyi değerlendirdi.” yorumunda bulundu.

İnternette sınırlamaların kaldırılması, siyasi katılım, vatandaş hakları, özgürlük ve eğitim politikaları ile liberal bir yaklaşım sergileyen Korsanlar’ın yer aldığı siyasi yelpazenin sürekli değiştiğine dikkat çeken Prof. Kronenberg, “Bu da partinin siyaset sahnesindeki istikrarı hakkında kafalarda soru işaretleri oluşturuyor. Korsanlar KRV ve Schleswig Holstein'daki seçimlerde eyalet meclislerine girmeyi başarırsa altı partili bir meclis yapısı oluşacak. Bunun sonucunda Korsanlar ile Sol Parti şartlı koalisyon ortağı dahi olabilir. Bu da siyasi ittifakı zorlaştırır.” dedi.

Sosyal Demokratlar-Yeşiller ve Hıristiyan Birlik Partileri-Liberaller koalisyonlarının da eskisi kadar güçlü olamayacağını ileri süren Bonnlu siyaset bilimci, ikiden fazla ortağı bulunan koalisyonların fazlasıyla kırılgan alternatifler olduğunu dile getirdi. Korsanlar Partisi Genel Başkanı Sebastian Nerz ise seçmenlerin artık aktif katkıda bulunabilecekleri başka türlü bir siyasi anlayış istediklerine dikkat çekti. Nerz, “İnsanların kanunların nasıl ve neden yapıldığını, süreçlerin ardından ne gibi argümanların bulunduğunu takip edebileceği farklı bir siyasete ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.

Son anketlerde elde ettikleri başarıyı ARD'ye değerlendiren Nerz, hatasız olmadıklarını belirtmeyi ihmal etmeyerek, “Biz eksiklerimiz olduğunu kabul ediyoruz. Bu bizimle diğer partilerin siyasi yaklaşımı arasındaki en büyük farkı oluşturuyor. Ancak bu öğrenme kabiliyetimizin olmadığı ve sorunları ele alamayacağımız anlamına gelmiyor.” diye konuştu .