Paü Üniversitesi ve Priştina Üniversitesi arasında protokol

Pamukkale Üniversitesi , Makedonya'daki Tetova Devlet Üniversitesi ve Kosova'daki Priştina Üniversitesi ile işbirliğini geliştirmek amacıyla, eğitim ve araştırma alanlarında protokol imzaladı.

PAÜ Rektörlüğü'nde yapılan imza törenine Denizli Valisi Abdülkadir Demir, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Kosova Tetova Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Agron Reka, Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muje Rugova, Makedonya ve Kosova'dan gelen Yüksek Öğretim Kurulu üyeleri ile akademisyenler ve diğer yetkililer katıldı.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, törende yaptığı konuşmada, protokollerin üniversiteler arasında işbirliğinden öte, Balkanlarla PAÜ arasında, Türkiye arasında kurulan bir köprünün pekiştirilmesine de aracılık edeceğini ifade ederek, ''PAÜ Rektörü olarak Balkanlar'daki üniversitelerle işbirliği yapmayı kendimize bir görev addettiğimizi ve üniversitemizdeki 40 bin kişiden oluşan ailemizin de bu noktada aynı istekte olduğunu belirtmek isterim'' dedi.

Bağcı, protokolün bugüne kadar yapılan işbirliği anlaşmalarının en geniş katılımlı ve en büyüğü olduğunu kaydetti.

Bağcı, 5 ay önce 400 kişilik bir ekiple Balkanlar'da olduklarını, Üniversiteler Arası Kurul'un toplantısını Saraybosna'da yaptıklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Saraybosna'da yapılan bu toplantıda, Üniversiteler Arası Kurul'un seçtiği 10 üniversitenin temsilcisinden birisi olarak, Balkanlar'daki bu işbirliğini yürütmeye karar verdik. Buradan hareketle bundan sonra Balkanlarla sıkı sıkıya sarılarak sosyal bilimlerde, fen ve mühendislik bilimlerinde ve sağlık bilimlerinde hazır hale gelmiş bulunuyoruz. Bu noktada sadece sempozyumlar, kongreler düzenlemekten öte, örneğin Kalkandelen Üniversitesi'nin yeni açılan Tıp Fakültesine PAÜ Tıp Fakültemizin bütün imkanlarını açacağız, imzalayacağımız bu potokolle. Uluslararasılaşmada çok önemli mesafeleri geride bırakan PAÜ, geçen yıl 87 yabancı uyruklu öğrenciyi ailesine kattı. Bu sene bu rakam 300 olacak, bunun önemli bir kısmının Balkan ülkelerinden olmasını bekliyoruz. Bizim Balkanlar'da var olan aslımız özümüz, tarihi birlikteliğimizi önemle vurgulamak isterim.''

Tetova Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Agron Reka, işbirliği protokolünün imzalanmasından mutluluk duyduğunu belirterek, ''Bu anlaşmalar kağıt üzerinde kalmayacak, genişletilerek gerçekleştirilecektir'' diye konuştu.

Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muje Rugova da üniversitesinin ''Arnavutça eğitim veren tüm üniversitelerin babası'' olduğunu belirterek, Denizli'ye kalabalık bir heyetle geldiklerini söyledi.

Priştina'da Sultan Murat Türbesi'nin 3 kilometre uzaklıkta olduğunu dile getiren Rugova, ''600 yıldır o türbe bizim milletimiz tarafından korunmaktadır. Yaklaşık devlet olarak 100 yıldır ayrıyız. Ama yine de sağ kaldık'' dedi.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir'in de katılımıyla PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Tetova Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Agron Reka ve Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muje Rugova, ayrı ayrı protokolleri imzaladılar.

İşbirliği protokolü imzalandıktan sonra PAÜ Rektörü Bağcı, ''Bu işbirliğini hemen bugünden tezi yok, daha buradan dönmeden hayata geçiriyoruz'' dedi ve PAÜ ile Makedonya'daki Tetova Devlet Üniversitesi arasında temmuz ayında Tetova'da gerçekleştirilecek ''Uluslararası Sosyal Bilimlerde Yeni Ufuklar ve Balkanlar Sempozyumu'' protokolünü de imzaya sundu.

-Rektörlerden AA'nın Balkan açılımı değerlendirmesi-

Tetova Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Agron Reka, işbirliği protokolünün ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, AA'nın Balkanlar'daki açılımına benzer bir işbirliğini PAÜ ile yaptıklarına dikkati çekerek, ''Bu anlaşma, Makedonya ile Türkiye'deki toplumlar arasındaki işbirliğine yardımcı olacaktır. AA'nın Balkanlarda yaptığı çalışmalar takdire şayandır'' ifadesini kullandı.

Priştina Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muje Rugova da AA'nın Arnavutça yayın yapacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Toplumlar arasındaki bağlarımız, bu işbirlikleri ve faaliyetlerle birlikte daha da atacaktır'' dedi.