Stk’ların Girişimi Sonuç Verdi, Antalya Expo Yönetim Kurulu 7’den 9’a Çıktı

EXPO 2016’nın koordinatörlüğünü yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antalyalı sivil toplum kuruluşlarının talebi üzerine EXPO yönetim kurulundaki üye sayısını 7’den 9’a çıkardı.

Stk’ların Girişimi Sonuç Verdi, Antalya Expo Yönetim Kurulu 7’den 9’a Çıktı
Danışma kurulu üye sayısı da 27’den 31’e yükseldi. Yeni üyeler, Antalyalı sivil toplum kuruluşlarından oluşacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erdal Celal Simaytayoğlu, EXPO yönetim, icra ve danışma kurullarında sivil toplum kuruluşlarının sayılarının artırıldığını bildirdi. Antalya 2016 EXPO projesinin yerel değil, bir milli proje olduğunu belirten Simaytayoğlu, “EXPO, sadece katılımcıların desteği değil, bütün Türkiye vatandaşlarının desteklemek zorunda olduğu bir organizasyon. Bu destek gelmediği takdirde başarıya ulaşması mümkün değildir. Bir de açık ve kati bir hükümet desteği olması gerekiyor.” dedi.

Garanti Bankası tarafından Anadolu Sohbetleri kapsamında ‘Antalya’ya yeni fırsat: EXPO 2016 ‘Çiçek ve Çocuk Kenti Antalya’ konulu toplantıda konuşan Simaytayoğlu, EXPO Kanunu çalışmasıyla ilgili bilgi verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 21 Şubat 2011 tarihinde koordinatör kurum olarak belirlendiğini hatırlatan Simaytayoğlu, kanun taslağının 2012 şubat ayında tamamlanarak görüşe açıldığını aktardı. Kanun taslağının hazırlanması aşamasında 75 kurum ve kuruluştan görüş aldıklarını dile getiren Simaytayoğlu, şöyle devam etti: “Bunlardan 28’i kamu kurum ve kuruluşu, 47’si de sivil toplum kuruluşundan oluşuyor. Görüleceği üzere görüşü alınanlar arasında STK ağırlığı var. Taslak 23 Mart 2012 tarihinde Başbakanlığa gönderilerek Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi ve 1 Haziran itibariyle yasalaşmasını bekliyoruz.” DANIŞMA VE YÖNETİM KURULU ÜYE SAYILARI ARTIRILDI Müsteşar Yardımcısı Erdal Celal Simaytayoğlu, gelen görüşlerde kanuna yönelik bir itiraz bulunmadığını, eleştirilen ağırlıklı olarak yönetim, icra ve yönlendirme kurullarında hangi kurum ve kuruluşların yer alacağı şeklinde olduğunu aktardı. Gelen eleştirilerin yüzde 90’ının bu şekilde olduğunu ifade eden Simaytayoğlu, “Kanunda kimin nerede görev alacağından ziyade, bir bütün olarak ne sunduğuna Antalya’nın önünü açıyor mu? Ne kazandırıyor? Ona bakmalıyız. Biz yine de, Antalya heyetinin STK’ların ve valimizin görüşlerini önemsedik ve yönetim kurulu üye sayısını 7’den 9’a çıkardık. Danışma ve yönlendirme kurulunu da 27’den 31’e çıktı. Listeye daha çok STK’lar eklendi.” diye konuştu.

EXPO AJANSI KURULACAKMüsteşar Yardımcısı Erdal Celal Simaytayoğlu, kanunla birlikte oluşacak yapı hakkında da bilgi verdi. Buna göre, EXPO için Antalya merkezli bir ajans kurulacak. Bu ajansın tüzel kişiliği olacak. Genel sekreterliğin merkezi Antalya olacak. Ankara’da ise bir çalışma ofisi kurulacak. Bütçe ve ihale komisyonları 5’er kişiden oluşacak. Bu kişiler yönetim ve icra kurulu üyelerinden seçilecek .