Finike'de 7. Avrupa Aşı Haftası Etkinliği Düzenlendi

Antalya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Ayşe Çakır Çelik, çocukluk çağı aşılama oranında Avrupa'nın üzerinde olduklarını bildirdi.

Finike Sağlık Grup Başkanlığı tarafından 7. Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla kurum bahçesinde etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Dr. Ayşe Çakır Çelik, Türkiye'nin dünyada birçok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ulaştığına dikkati çekti.

Geçen yıl Avrupa'nın bazı ülkelerinde kızamık vakasına rastlanmasına rağmen Türkiye'de görülmediğini vurgulayan Çakır, aşılama çalışmalarının önemine değindi. Erişkin aşı uygulamasının ise yüzde 15 oranında olduğunu belirten Çakır, bu oranı yüzde 80'e taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Sağlık Grup Başkanı Dr. Ersan Çetiner, Dünya Sağlık Örgütü'nün aşılama oranını yüzde 90'a yükseltmeyi hedeflediğini kaydetti.

Ülke olarak aşılama oranının bu hedefin üstünde olduğunu ve yüzde 97'yi yakaladıklarını belirten Çetiner, aynı başarıyı erişkin aşısında da sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Çocukların aşılamayla hastalıklar ve sakatlıklardan korunabileceğini anlatan Çetiner, şöyle konuştu:

''Dünya Sağlık Örgütü, 2008 yılında 5 yaş altındaki 1,5 milyon çocuğun aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybettiğinin tahmin edildiğini açıklamıştır. Bu rakam, dünyadaki 5 yaş altı tüm çocuk ölümlerinin yüzde 17'sini oluşturmaktadır. Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı mevcuttur. Eğer dünyada yeterli aşılama yapılabilseydi bu 1,5 milyon çocuk hayatta olacaktı. Çocuklarımızı aşılatarak onları hastalıklardan ve sakatlıklardan koruyabilir, olası ölümlerin önüne geçebiliriz.''

Etkinlikler kapsamında aile hekimlerinin kendilerine kayıtlı, kayıtsız tüm 5 yaş altı nüfusu tarayarak eksik aşılı ya da aşısız bireyleri tespit edip, aşı programına dahil edeceklerini vurgulayan Çetiner, şöyle devam etti:

''Tüm çocuklar daha annelerinin gebeliği döneminde sıkı bir takibe alınmakta ve doğumları ile gelişimleri ve aşıları takip edilmektedir. Ancak sadece çocuklar değil, bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanos, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise gidecekleri bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar.' '
Kaynak: AA