Söke Ovası'nda Taşkın Suları Tekrar Yükseldi

Türkiye'nin pamuk ambarlarından Söke Ovası'nda nisan ayında yaşanan taşkın yeni sezon pamukları için tehlike oluşturuyor.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Menderes Mehri'nin su seviyesinin 5,20 metreye yükseldiğini ve yatağına sığmayarak taştığını söyledi.

Kocabaş, ''Menderes Nehri'nin güney kısmında bulunan Koçarlı Ovası'ndan başlamak üzere Çalıköy'e kadar olan bölge tamamen taşkın suyu altında kaldı. Meydana gelen bu taşkın çiftçinin ümidini kırdı. Pamuk üreticisi tarlasına ne zaman girebileceğini bilmiyor. Nisan ayının 15'inden sonra Menderes Nehri'nde taşkın olduğuna ilk defa şahit oldum'' dedi.

Menderes Nehri'nin yatak temizliğinin yapılmaması yüzünden taşkın ile tekrar karşılaşılacağını ifade eden Kocabaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Menderes Nehri'nde yatak diye birşey kalmadı. Bu taşkınla yatak temizliğinin önemini bir kez daha görmüş olduk. Baraj kapaklarının açılmasıyla bile Menderes Nehri taşıyor. Temizliğin yanısıra, Söke Ovası'nda özellikle Bağarası beldesine ve ona bağlı köylerde toplulaştırma ve drenaj çalışması biran önce başlamalıdır. Şu anda Söke Ovası bir gölü andırıyor. Taşkın suları çekilecek, araziler tava gelecek ve çiftçi pamuk ekecek. Bu süreç mayıs ayı sonunu bulacak. Pamuk ekiminin geç kalması hasadı da etkileyecek. Geç hasat risk demektir. Geç ekilen pamuk ancak Kasım ayında hasat edilebilecek ve çiftçi yağmur yağmaması için sadece dua edebilecek.' '
Kaynak: AA