Milletvekili Yüksel, Bakan Yıldız'a Zamları Sordu

CHP İzmir Milletvekili Alattin Yüksel, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zamların üretici ve sanayiciyi zor durumda bıraktığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Yüksel, "Elektrik alanında arz güvenliği ve fiyat istikrarı söylemiyle oluşturulan piyasa sisteminde hedefler tutturulamamış, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) kapsamında, karaborsa fiyatları gibi bir kilovat saat için spot 2 TL’yi aşan fiyatların oluştuğu bildirilmektedir" dedi.

Yüksel, Bakan Yıldız'ın şu soruların yanıtlanmasını istedi: "Son 3 yılda ve yıllara göre, Dengeleme Uzlaştırma Sistemi üzerinden yapılan elektrik satışının miktarı ve satış tutarı ne kadardır? Bu yıllar itibari ile ortalama fiyat nasıl gerçekleşmiştir? DUY sisteminde avans ve fatura ödemelerinin yapılmaması, hakim durumun kötüye kullanılması ve benzeri nedenlerle yaptırım uygulanan perakende ve toptan satış lisansına sahip şirket sayısı nedir? Bu şirketlerle ilgili Hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin teminatları yaptırımlar kapsamında kullanılmış mıdır? Sistemde işlem yapan toptan satış lisanslı şirketlerden kaçı, fiyat dalgalanmaları ya da başka nedenlerle iflas etmiştir? İflas eden ya da piyasadan çekilen şirketlerin teminatlarının yükümlülüklerini karşılamadığı durumlarda ne yapılmıştır? Ne kadar yükümlülük karşılanamamıştır? Bunun faturası şirketlere mi vatandaşlara mı ödettirilmiştir? Bazı şirketlerin parayı toplayıp, ödemelerini yapmadan iflas göstererek vurgun yaptıkları yönündeki iddialar araştırılmış mıdır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Araştırılmamış ise konunun incelenmesi ya da soruşturulmasını sağlayacak mısınız? Yoksa süreci izlemekle mi yetineceksiniz? Dağıtım şirketleri tarafından tahsil edilen kaçak enerji bedelleri ile bu kaçak bedellerine bağlı hatalı tahakkuk faturaları toplamı ne kadardır? Dağıtım şirketlerinin kayıp kaçak (K/K) bedelleri dolayısı ile elde ettikleri artış bedeli ile bu bedel kıyaslanmış mıdır? DUY sistemi, vatandaşın elektrik faturasını nasıl etkilemiştir? Tarife yapısındaki düzenlemelere göre, DUY’dan yansıtılan fiyatlar, örneğin konut kullanıcısı için vergi-fon, hizmet bedelleri ve kayıp-kaçak hariç, çıplak elektrik fiyatının yüzde kaçını oluşturmaktadır? Bu oran son 3 yılda nasıl bir değişim göstermiştir? Elektrik alanındaki icraatlarınız, arz güvenliği ve fiyat istikrarı konusunda olumlu sonuç doğurmadığı ve vatandaşa sürekli zam yüklendiğine göre, politikalarınızı gözden geçirecek misiniz? 29.03.2012 tarihinde Habertürk gazetesinin 8. Sayfasında yer alan '3 şirket elektrik borsasını çarptı!' başlıklı habere konu bilgilerin doğruluk payı nedir? Doğruysa ne tür işlem yapılmıştır? "
Kaynak: İHA