Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 72. Yıl Dönümü Etkinlikleri

Anamur Eğitim-Sen şubesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 72 yıl dönümü nedeniyle konferans düzenledi.

Sendika merkezinde yapılan konferansa, Mersi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ata Tezbaşaran ve Eğitimci Yazar Ahmet Eroğlu konuşmacı olarak katıldılar.

Eğitimci yazar Ahmet Eroğlu, yaptığı konuşmada, Türk ulusunun en önemli 3 başarısından birinin Köy Enstitüleri olduğunu belirterek, ''Ulusumuzun en önemli başarısının başında Çanakkale zaferi vardır, kurtuluş savaşı ve 3. önemli ve büyük başarısı ise Köy Enstitüleridir. Köy Enstitüleri, Cumhuriyet tarihimizin aydınlanma devrimidir. Köy Enstitüleri Türk buluşu bir eğitim sistemi olarak tarihe geçmiş ve gelişmekte olan ülkelere eğitim modeli olarak önerilmiştir. Köy Enstitüleri kısa ömrüne rağmen en çok konuşulan ve tartışılan modeldir'' diye konuştu.

Eroğlu, bu modelin Türkiye-nin belleğinden silinmek istendiğine dikkat çekerek, ''Köy Enstitüleri felsefesinden korkanlar, Onlar korkmaya devam etsinler. Bizler Köy Enstitülerinin aydınlanma destanını bu günkü kuşaklara taşımalıyız, Türk eğitim tarihini yeni nesillere anlatmalıyız'' dedi.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Ata Tezbaşaran ise, 1453 ten beri Avrupalı olmaya çalıştığımızı belirterek, ''Avrupalı olma yolunda hayata geçirdiğimiz en başarılı sistem Köy Enstitüleri olmuştur'' dedi.

Tezbaşaran, şöyle devam etti:

''Yaparak yaşayarak öğrenmenin en iyi uygulandığı yer, Köy Enstitüleri olmuştur. Köy Enstitüleri, Dünya eğitim tarihinde öğrencisiyle birlikte müfredat yapan ilk modeldir. Köy Enstitülerinde aktif demokratik yurttaş yetiştirmek programlanmıştır. Köy Enstitülerinde etkinlik tabanlı öğretme öğrenme ilişkileri vardı.''

Konferansa, Anamurlu Köy Enstitüsü mezunu emekli öğretmenler, CHP ilçe başkanı Gökçin Yalçın ve sendika üyeleri ile vatandaşlar katıldılar .
Kaynak: AA