Sudan, Güney Sudan’ın Sınır Şehrini Bombalıyor

Sudan’a ait savaş uçaklarının, Güney Sudan’ın sınırdaki Unity eyaletinin başkenti Bentiu şehrini bombaladığı bildirildi.

Eyaleti valisi, Pazar yerine düşen bombaların onlarca insanı öldürdüğünü iddia etti. Unity eyaleti sözcüsü Gideon Gatdan, “3 bomba Bentiu Nehri 'nin yanına düştü. Bir kişi öldü, köprüyü yıkamadılar” dedi.

Yakın geçmişte şiddetli çatışmaların yaşandığı şehrin Perşembe gününden beri ikinci kez bombalandığı bilgisi verildi.

Güney Sudan ordusunun Perşembe günü tartışmalı petrol bölgesi Hiclic kasabasını ele geçirmesinden sonra, Hartum yönetimi Cuba 'nın ele geçirdiği petrol yataklarını tekrar elde etmek için bütün gücüyle saldırıya geçti. Güney Sudan'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, hava saldırılarının yanı sıra Cuma günü Hiclic 'in 30 km kuzeyinde kara savaşının başladığını duyurdu. Kuzey ve Güney 'in arasında yeniden patlak veren çatışmaların kaynağı, Hartum yönetiminin bölünmenin ardından petrollerinin yüzde 75 'ini kaybetmesi ve elinde kalan son ana kaynak olan Hiclic 'in de Cuba tarafından işgali.

SUDAN DİPLOMATİK SAVAŞI KAZANIYOR

Güney ile savaşında uzun yıllar Batı 'nın ağır eleştirilerine maruz kalan ve Uluslarararı Ceza Mahkemesi 'nin (UCM) Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir hakkında yakalama kararı ile ile izole edilen Sudan, ilk defa diplomatik savaşta üstünlüğü ele geçirmiş gözüküyor. Afrika Birliği, “Güney Sudan 'ın Hiclic 'i işgali illegal ve kabul edilemez” bildirisi ile Sudan 'a destek verdi. Cuba, BM Barış Gücü 'nün Heglig 'e konuşlandırılması ile bölgeden çekileceğini açıklasa da uluslararası camianın Sudan 'ı haklı göreceği yorumları yapılıyor.

Ayrıca, tartışmalı Abyei petrol yataklarına 100 km mesafedeki Hiclic, uluslararası anlaşmalara göre Sudan 'ın sayılıyor. Güney Sudan, 2005 barış görüşmelerinde alınan kararla geçen yıl Temmuz ayında bağımsızlığını ilan etmişti. Sudan 'da 22 yıl süren iç savaşta yaklaşık 2 milyon insan hayatını kaybetti. BM, çatışmaların yaşandığı Hiclic 'ten yaklaşık 10 bin insanın güvenli bölgelere kaçtığını bildirdi. Güney Sudan, kuzeyden ayrılarak petrol yataklarına konmakla kalmadı, Kuzey Afrika'ya hayat veren Nil Nehri üzerinde de hakimiyet kurdu. Cuba'nın, petrolün ardından uzun yıllar Nil'i paylaşan Mısır ve Sudan'a suda da ortak olacağı belirtiliyor. Bazı yorumlara göre İsrail, Güney Sudan'a perde arkasında silah ve para yardımı yapıyor.