Odesa’da ‘Türkiye - Ukrayna Karadeniz Diyalogu’ Konuşuldu

Ukrayna’nın ticaret ve liman şehri Odesa, Türkiye ile Ukrayna’nın işbirliğini ele alan bir etkinliğe ev sahibi yaptı.

Odesa’da ‘Türkiye - Ukrayna Karadeniz Diyalogu’ Konuşuldu
Diyalog Avrasya Platformu (DAP) ve Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi, 13 Nisan Cuma günü 'Türkiye-Ukrayna Karadeniz Diyalogu ' adı altında bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Etkinlik çerçevesinde Karadeniz 'in iki yanında en uzun kıyılara sahip olmalarının yanında günümüzde oldukça yüksek seviyeli, yoğun bir işbirliği temposu yakalayan Ukrayna ve Türkiye'nin sosyal, ekonomik, eğitim, siyasal alandaki işbirliği süreçleri tartışıldı. Sorunların dile getirildiği, reçetelerin sunulduğu toplantıya Ukraynalı aydınların ve akademisyenlerin yanı sıra onların Türkiye ve Moldova'dan gelen meslektaşları da katıldı.

Uluslararası nitelikteki toplantının moderatörlüğünü, etkinliğe ev sahipliği yapan Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi'nin rektörü İhor Koval gerçekleştirdi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Odesa Başkonsolosu Hüseyin Ergani de başından sonuna kadar toplantıyı ilgiyle takip etti. Toplantıya Türkiye'den, Gazi Üniversitesi'nden katılan tanınmış akademisyen ve maliyeci Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, Ukrayna mali tablosunu ve Türkiye'nin deneyimlerini yan yana koyup rakamlarla analiz etti. İki ülkenin bir diğerine nispetle artılarını ve eksilerini vurguladı.Moldova Milli Bilimler Akademisini temsilen toplantıya katılan Yuriy Josanu, NATO ve AB'nin genişlemelerinin Karadeniz havzasındaki etkilerini anlattı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Oktay Tanrısever, Karadeniz kıyılarındaki iki ülkenin işbirliği dinamiklerini dinleyicilerle paylaştı. Meçnikov Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dekanı Sergei Hlebov, bölgesel güç merkezlerinin politikasında Karadeniz bölgesi ve Ukrayna'nın imkanlarını Türkiye'nin yeni dış politikası bağlamında ele aldı.