Bakan Yılmaz, Bingöl'de Sukap'ın Başlangıcını Yaptı

Bingöl'de Su, Kanalizasyon ve Altyapı Projesi'nin (SUKAP) başlangıcı, Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'ın da iştirak ettiği törenle yapıldı.

Bakan Yılmaz, Bingöl'de Sukap'ın Başlangıcını Yaptı
Bingöl'de, Belediye Başkanı Serdar Atalay'ın girişimleri sonucu ihale edilen kanalizasyon, yağmursuyu ve içmesuyu hatlarının yapımı ile altyapı komple yenilenecek. Kültür Mahallesi Turgut Özal İlköğretim Okul Alanı'nda yapılan törene Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Bingöl Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş, Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, İLBANK Genel Müdürü Ahmet Candan, İLBANK Bölge Müdürü SelahattinÖzsoy, AK Parti Bingöl İl Başkanı Cevdet Çalbay, eski Bingöl Belediye Başkanları Hacı Ketenalp, Hilmi Elçi ve Sıtkı Börü, Bingöl Belediye Meclis Üyeleri, ilçe ve belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"ÇALIŞMALARIN BİNGÖL'E VE ÜLKEMİZE HAYIRLAR GETİRMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM"

Bingöl Belediyesi Folklor Ekibi'nin folklor gösterisi ile başlayan program İLBANK Bölge Müdürü Selahattin Özsoy'un konuşması ile başladı.

Kentlerde ve ilçelerde en iyi yerel yönetim yarışının başladığını söyleyen Özsoy, "Çağdaş yaşamın gereksinimlerini en süratli bir biçimde çözebilen, yeni şartlar karşısında yeni pozisyonlar alabilen, kurumsal kimliğinin öncül parametresini 'halka hizmet' olarak belirleyen kurumlardan, kuruluşlardan, yerel yönetimlerden bahsedebiliyoruz artık. Bunun önemli örneklerindenbiri de Bingöl Belediyesi'dir. Belediye Başkanımız Sayın Serdar Atalay'ın ısrarcı takipleri, çalışma arkadaşlarımın gayret ve çabaları, genel müdürümüzün de engin destekleri sonucu bu projeleri hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay ise, "Kanalizasyon, yağmursuyu ve içmesuyu hatlarının yapım işlerinin yapımında emeği geçen başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Kalkınma Bakanımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz'a ve hükümetimizin çok değerli temsilcilerine, Kalkınma Bakanlığı'nın tüm çalışanlarına, İLBANK eski Genel Müdürü Hidayet Atasoy'a, İLBANK Genel Müdürü Ahmet Candan'a ve tüm yönetim kurulu üyelerine, İLBANK Bölge Müdürü Selahattin Özsoy ve ekibine, Bingöl BelediyesiMeclis üyeleri ve belediye çalışanlarına, Bingöl'ün bütün Sivil Toplum Kuruluşlarına, Bingöl'ün bütün muhtarlarına, Bingöl'ün 7'den 70'e genç yaşlı, bayan erkek bütün insanlarına teşekkür ediyorum. Bu çalışmalar, ortak akıl projesi olarak ortaya çıkarılmış projelerdir. Bugünü bize gösterdiği için, bize yaşattığı için ve bize lütfettiği için öncelikle Cenab-ı Hakka şükrediyoruz, hamd ediyoruz. Bu nimetin kadrini ve kıymetini bilerek şükrümüze devam edeceğiz" dedi

Başkan Atalay, 40 yıllık hasretin sona erdiğine vurgu yaparak, "Sayın Başbakanımızın talimatıyla Sayın Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz beyin koordinatörlüğünde ve bütün ilgili bakanların da desteğiyle oluşturulan Su, Kanalizasyon ve Altyapı Projesi'nin (SUKAP) ilk ihalesi Bingöl'de olmuştur. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum. 40 yıllık hasret dedik, hep bugünü bekliyoruz dedik. Allah bizlere bugünü nasip etti. Şehrin kanalizasyon ve yağmur suyu projesi yapım işi, Bingöl'ün gelecek 50 yılına hitapedecek tarzda ve Bingöl'ün tümünü kapsayacak şekilde projelendirildi. Kanalizasyon ve yağmur suyu projesi yapım işi 700 takvim gününde (2013 yılı sonunda) bitirilecek. İçmesuyu şebekesi ve isale hattı projesi yapım işi şehrin içmesuyu şebekesi ve isale hattı projesi yapım işi 600 takvim günde ( 2013 yılı sonunda) teslim edilecek. Zahmetsiz rahmet olmaz. Bu hizmetler yapılırken bazı sıkıntılar da çekeceğiz. Toz da olacak, duman da olacak. Bunun için bütün Bingöllülerden yardım destek ve sabır bekliyoruz.Bize yardımcı olacağınızdan da zerre miskal şüphemiz yoktur. Sizler çok kadirşinas insanlarsınız" diye konuştu

Atalay, "Bingöl Belediyesi'nin benzer şekilde Kentsel Dönüşüm Projesi'nin de başlangıç töreninin yapılacağını ve hayırlı bir şekilde bitirileceğini, başlamış olan Arıtma Tesisi Projesinin de yine bu yıl biteceğini ve açılışını birlikte yapacağımızı, temelini hep birlikte attığımız Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesinin de yine bu yıl biteceğini ve hep birlikte açılışını yapacağımızı buradan beyan ediyorum" dedi.

"HAYALDİ, GERÇEK OLDU"

Konuşmasına Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay'a teşekkürle başlayan Bingöl Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş, "AK Parti hükümeti olarak iktidara geldiğimiz günden beri her zaman kullandığımız ifadeyi buradan tekrar sizlerle paylaşmak istiyorum, 'Hayaldi, gerçek oldu'. Bazıları için hayal olan ancak bizim için gerçek olan bir projeyi bugün sizlerle birlikte hayata geçirmek için düğmeye basacağız" dedi.

"BİNGÖL'ÜN ÜZERİNDE BAŞARMA AZMİ, YÜREKTEN DUALAR VAR"

Altyapının Bingöl açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, "Bugün şahitlik edeceğimiz adım Bingöl'ümüz için son derece büyük bir önem taşıyor. Öncelikle Bingöl'ümüze hayırlı ve kutlu olsun. Kutlanacak ve şükran sunulacak belki çok sayıda kişi, kurum var. Ancak ben bu kutlamaların öncesinde hemen Bingöllü hemşehrilerimizi almak istiyorum. Bingöl yaşıyor, Bingöl büyüyor. Bingöl her geçen gün güzelliklerle donanıyor. Bingöl'ün hayalleri ve hedefleri var. Bingöl'ünhayalleri ve hedefleri olduğu kadar elbette başa çıkması gereken zorlukları ve sıkıntıları var. Bingöl yaşarken zaman zaman elbette hüzünleniyor, mutlu oluyor. Bingöl'ün üzerinde başarma azmi, yürekten dualar var" diye konuştu

"BU PROJELER GÖNÜL BİRLİĞİ İLE GERÇEKLEŞTİ"

Bingöl'ün çok uzun zamandır beklediği, özlemini duyduğu, yürekten arzu ettiği bir hayalin gerçekleştiğini söyleyen Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, projelerin gönül birliği ile gerçekleştiğinin altını çizerek, "Çocuklara özellikle söylüyorum, biz bu projeleri onlar için yapıyoruz. Gençlerimiz ve çocuklarımız için yapıyoruz. Tabii belli yaştaki insanlarımızda bundan faydalanacak, ama asıl hedefimiz bu çocuklarımızın ve gsfdmız Cevdet Yılmaz beyin koençlerimizin en güzel şartlarda yaşasın diye buçalışmaları yapıyoruz. AK Parti, Başbakanımızın liderliğinde, şunu kendine şiar edinmiştir, gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünen bir siyaset yapmaktadır. Popülizmle değil, göz boyamayla değil, 'hemen bir makyaj yapalım, insanların gözünü boyayalım' anlayışıyla değil, gelecek nesilleri düşünen bir anlayışla hizmet etmiştir. Asıl bugün burada temelini atacağımız projede bu anlayışın en güzel yansımalarından bir tanesidir. Yollar çamur olacak, toz olacak bundan dolayı belki bizekızacaksınız, belki seçimden önce bizim için sıkıntılı tartışmalar olacak. Hiç önemli değil, biz şuna yürekten inanıyoruz. Bu çocuklarımızın geleceği için yatırım yapalım, Bingöllümüzün geleceği için yatırım yapalım, varsın siyasi bedelini ödeyelim. Hiç önemli değil. Bugün çok mutlu bir günümüzdeyiz. Buradaki mutluluğu, coşkuyu hepimiz hissediyoruz. Bingöl'ün çok uzun zamandır beklediği, özlemini duyduğu, yürekten arzu ettiği bir hayalin gerçekleştiği halini görüyoruz" dedi.

"TÜM BİNGÖL'Ü KUCAKLIYORUZ"

Bakan Yılmaz, "Bu büyük projeye Kültür Mahallesi'nden başladık. Bu, bütün Bingöl'ün ihtiyacıydı. Fakat bazı mahallelerin daha çok ihtiyacıydı. Kültür Mahallesi'ndeyiz. Bunun dışında Kaleönü Mahallesi ve Yekmal bölgesine de öncelik vereceğiz. Tüm Bingöl'ü kucaklıyoruz ama işe başlarken en fazla ihtiyaç neredeyse oradan başlayalım istedik. Bu mahalle, kentsel dönüşüm yaşıyor. TOKİ ile değil, kendiliğinden yaşıyor. İşte bu kentsel dönüşümde artık altyapıyı zaruri hale getirmişti. Ve çok şükür bugün bu altyapı çalışmalarını da başlatıyoruz. Bu proje, bu mahallenin güzelliğine güzellik katacak, değerine de değer katacaktır. Bu projeler normalde Mahalli İdareler'in projesidir, merkezi idarelerin projeleri değildir. Fakat Başbakanımız, belediyecilikten gelmiş biri olarak özelikle de finansman imkanı kısıtlı olan belediyelerin durumunu çok çok iyi bilen bir insan olarak -Batıda ne varsa, Doğu'da da o olmalı- diyen bir anlayışa sahip insan olarak bizlere bir talimat verdi: '21. yüzyılda suyu olmayan,kanalizasyonu olmayan, yağmur suyu olmayan, alt yapısı olmayan şehir kalmasın. Eğer belediyelerin gücü yetmiyorsa, siz bir program oluşturun ve o programla belediyelerimizi destekleyin' dedi.

Bu çalışmalara 2010 yılında başladık ve Kalkınma Bakanlığı olarak çalışmaları başlattık. Valiliklerimizden ihtiyaç analizlerini istedik. Çok geniş kapsamlı bir çalışma yürüttük. Bunun sonucunda çok önemli bir program oluşturduk. İsmini de bizzat başbakanımız koydu. SUKAP projesi. Su Kanalizasyon ve Alt Yapı Programı.KÖYDES'ten sonra en büyük proje. SUKAP projesiyle şehirlerde yaşayan insanlarımıza hükümet olarak çok ciddi bir destek oluşturduk, çok güçlü bir program oluşturduk. Sadece 2011 yılında bin 617 belediyeye ait 2 bin 107 projeyi programa aldık. 2012 yılında buna 363 proje daha ilave ettik. Toplam sayı 2 bin 470'e çıktı. 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin muhtelif yerlerinde 207 adet alt yapı işi ihale edildi, 34 projede ihale sürecinde. Eski parayla toplam 1 katrilyona tekabül ediyor. Bugünkü parayla 1milyardan fazla parayı bu projelere tahsis ettik. 2011 yılında merkezi bütçeden İLsfdmız Cevdet Yılmaz beyin koBANK'a 400 milyon para transfer ettik. Sadece bu projelerde kullanılsın diye. 2012 Yılında da 500 milyon transfer ettik. Bu programda şunu esas alıyoruz. Eğer bir belediyenin nüfusu 25 binin altındaysa, merkez belediye dışında Bingöl'deki bütün belediyeler bu kategoriye giriyor. Nüfusu 25 binin altındaysa, 100 lira harcadıysa, 50 lirasını hibe olarak biz veriyoruz. Geri kalan 50 lirayı da İLBANKkredisiyle veriyoruz. Dolayısıyla belediyelerimizin yapacağı çalışmalarda yüzde 50 hibe, yüzde 50 kredi desteği vereceğiz. Merkez belediyemize ise, İLBANK aracılığıyla uzun vadeli uygun şartlarda kredi desteği sağlıyoruz. Belediyelerimizin önünü açmış olduk. Sadece Bingöl'de projesi biten 10 adet ihaleye hazırladığımız belediye projelerimiz var ve bunların toplam tutarı 115 milyon Türk Lirası değerindedir. Bu projede en büyük teşekkürü Belediye Başkanımız Serdar Atalay hak ediyor. Bingöl Belediye MeclisÜyeleri, belediye yöneticileri ve çalışanlarına da teşekkür ediyorum" diye konuştu

Yapılan konuşmaların ardından Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'a, İLBANK Genel Müdürü Ahmet Candan'a ve İLBANK Bölge Müdürü Selahattin Özsoy'a teşekkür plaketi verildi.

Bingöl İl Müftüsü Mecit Can tarafından okunan duanın ardından Bakan Yılmaz, 'Ya Allah, bismillah' diyerek, diğer protokol üyeleriyle birlikte iş başlatma kurdelesini kesti, temele kürekle toprak attı. Program, Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz ve Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay'ın iş makinalarını çalıştırması ile son buldu .
Kaynak: İHA