Pursaklar'da Sivil Anayasa Tartışıldı

Pursaklar Belediyesi'nin düzenlediği programda 'sivil anayasa' tartışıldı.

Pursaklar'da Sivil Anayasa Tartışıldı
Programın konuşmacısı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, yeni anayasada başlangıç hükümleri, değişmez hükümler ve inkılâp kanunlarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Pursaklar Belediyesi Saray Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda yeni anayasanın taşıması gereken özellikleri anlattı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programa Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yaşar Ertuğrul, başkan yardımcıları Osman Kayaer, Seyit M. Gümüş ve çok sayıda yönetici ile vatandaş katıldı.

“Türkiye’de esas sorun özgürlükler noktasındadır.” diyen Prof. Karatepe, “Anayasadaki problem temel haklarla ilgilidir. Anayasa Mahkemesi (AYM) problemi vardır. AYM vatandaşlara haklarını kaşıkla veriyor kova ile geri alıyor.” dedi.

Türkiye’de temel hak ve hukuku engelleyen kararların ideolojik temelli olduğunu ifade eden Karatepe, insan hakları ile ilgili problemin temelinde ideolojik tutumların olduğuna dikkat çekti. Anayasada CHP’nin ideolojisinin ilke haline geldiğini belirten Şükrü Karatepe, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “1924 Anayasası’nın 2. maddesinde CHP’nin ideolojisi devletin ideolojisi haline geldi. Bunlar yazılmakla da kalmadı uygulandı. Anayasada hep başlangıç hükümlerine atıfta bulunulur. Anayasaya değişmez hükümler koyanlar yaptıklarının yanlış olduğunu ve sonraki nesiller tarafından kabul edilmeyeceğini bildikleri için bunları değişmez hükümler olarak koydular. Yeni bir anayasa yaparken başlangıç hükümleri, değişmez hükümler ve inkılap kanunları değiştirilmelidir. Eğer değişmez hüküm konulacaksa sadece ‘Türkiye devleti bir cumhuriyettir, devletin dili Türkçedir’ ifadesi konulmalıdır.” Adalet terazisinin hiçbir şekilde şaşmaması gerektiğini vurgulayan Şükrü Karatepe, Türkiye’nin en ciddi meselelerinden birinin de yargıçlık olduğunu dile getirdi. Prof. Şükrü Karatepe, “Bunları biz 28 Şubat sürecinde yaşadık. Benim dosyam, sırada bekleyen 8 bin dosyanın önüne getirilerek RP’nin kapatılması için gerekçe gösterildi. Bunu bizzat dönemin cumhuriyet savcısı Vural Savaş söyledi.

Her dönem farklı yargıçlık olmaz. Adalet terazisi hiçbir şekilde şaşmamalıdır. İnsanlar suçsuz yere yıllarca hapis yatıyor. Cumhurbaşkanımız bunu zaman zaman söylüyor. Anayasalar bizim hak ve hukukumuzu sınırlandıramaz.” diye konuştu.