Büyükşehir Davasında Avukatlar Savunmasını Tamamladı, Ara Karar Bekleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk davasının 9. günü tutuklu sanık avukatlarının savunma ve talepleriyle başladı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 23’ü tutuklu 130 sanıklı davada, suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla 397 yılla yargılanan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile tutuklu ve tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Avukatların savunma ve taleplerini tamamlamasının ardından ara karar için mahkeme heyeti duruşmaya bir saat ara verdi. Büyükşehir davasının ilk celsesinin son oturumunu CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, milletvekilleri Şafak Pavey, Alaattin Yüksel, Oğuz Oyan, Musa Çam, Erdal Aksünger, Hülya Güven, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır ve ilçe belediye başkanları da izledi. Dün sanık savunmalarının tamamlanması ve duruşma savcısının tutuklu sanıkların tutukluluk hallerine devamı için mütaalasını vermesinin ardından bugün avukatların savunma ve taleplerine geçildi. İlk olarak suç örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılanan Genel Sekreter Pervin Şenel Genç ile Şirketler Koordinatörü Hilmi Özen ile Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri’nin avukatı Atilla Ertekin, söz alarak soruşturma sürecini eleştirdi.

Müvekkilleri açısından tüm delillerin toplandığını, savunmalarının alındığını belirten Av. Ertekin, mağduriyet oluşmaması için gerekirse adli kontrol tedbirleri alınarak üç müvekkilinin de tahliyelerini talep etti. Hilmi Özen’in diğer avukatı Zeynep Sedef Özdoğan da müvekkilinin sağlık raporlarını bulunduğunu belirterek, tüm tutuklu sanıklarla birlikte tahliyesini talep etti. Tutuklu sanıklardan Kararlar Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri'nin avukat olan eşi Emin Azeri ise savunmasında uzun süredir tutuklu bulunan eşinin tahliyesini istedi. Azeri savunmasında, "Mahkeme salonunda 'Adalet mülkün temelidir' yazıyor. Çankaya Otopark ihalesinde kamunun çıkarı var. Onun için ihaleye fesat karıştırma olmaz. İnşallah hak tecelli edecektir." sözlerini kullandı. Çankaya Katlı Otopark ihalesine fesat karıştırdığı gerekçesiyle tutuklanan isimlerden biri olan eski Emlak Kamulaştırma Daire Başkanı olan Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı'nın avukatı Gülcan Taner, "Müvekkilim uzun süredir tutukludur. Tüm deliller toplanmıştır." diyerek, beraatini talep etti. İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı'nın Avukatı Meftune Çit ise müvekkililin pasaportu olmadığını, yurt dışına kaçma şüphesinin bulunmadığını belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Savunma yapan Genel Sekreter Erhan Bey'in Avukatı Bilgi Özer de, "Müvekkilim 10 saat sorgulandı. Toplam 60'a yakın soru soruldu, ama hiçbirinde 'menfaat kazandığı' yönünde bir durum söz konusu değil. İddianamede fezlekeler kopyalanmış yapıştırılmış. Ayrıca bu kadar uzun süre yapılan sorgulama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırıdır. Müvekkilimin kaçma ihtimali yok. Tahliyesini istiyorum." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İZENERJİ Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay'ın Avukatı Ercan Demir elde edilen deliller üzerinden iddianame hazırlandığını, delillerin de tartışmalı olduğunu söyledi.

Demir, "Burada ihaleye değil iddianameye fesat karıştırılmıştır. Delillerin toplanma yöntemi asla hukuka ve usule uygun değildir." ifadesini kullandı. Demir, müvekkilinin tahliyesini talep etti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan sendikacıların Avukatı Özkan Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen ihale sırasında 12 müvekkilinden sadece ikisinin belediye binasında olduğunu belirtti.

Yücel, "Aynı suçtan yargılanan kişilerden bazıları tutuklu, bazıları ise serbest kaldı. Doğru olan da serbest kalmalarıdır." diye belirtti.

Avukat Yücel, müvekilleri Cafer Konca ve Cafer Alt için tahliye talebinde bulundu. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıkların avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından 17.50’de ara verildi.

Mahkeme heyeti, bir saatlik aranın ardından ara kararını açıklayacak .