Türkiye-AB Ortaklık Komitesi Vize Gündemiyle Toplanıyor

Türkiye-AB Ortaklık Komitesi, müzakere süreci ve vize konularını görüşmek üzere 12 Nisan'da Brüksel’de toplanıyor.

Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe giren Ankara Anlaşması çerçevesinde kurulan Türkiye-AB Ortaklık Komitesi’nin 120. toplantısı 12 Nisan'da Brüksel’de gerçekleştirilecek. İlişkilerin teknik düzeyde takibini yürüten Ortaklık Komitesi, ortaklık ilişkisi, müzakere sürecindeki Son gelişmeleri ve sorunları ele alacak.

Ortaklık Komitesi'nin gündeminde 'müzakere süreci' ve 'vize' konularının yanı sıra, 'siyasi ve ekonomik kriterler', 'adalet ve içişleri', 'mali yardımlar', 'enerji', 'ulaştırma', 'çevre', 'gümrük birliği' ve 'serbest ticaret anlaşmaları' başlıkları da yer alıyor. Komite, hükümet temsilcileri, AB üyesi devletler, AB Konseyi ve Avrupa Komisyon temsilcilerinden oluşuyor. Türk heyeti, Ortaklık Komitesi çalışmalarının koordinasyonunu yürüten Avrupa Birliği Bakanlığı yanı sıra Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı temsilcilerinden oluşuyor.

Türkiye ve AB arasında en üst düzeyde karar alma organı olan ve bakanlar düzeyinde toplanan Ortaklık Konseyi’nin ise Haziran ayında toplanması öngörülüyor .