Müfit Göçen: Yeni Teşvik Paketi Çok İyi Ama Bize Haksızlık Yapıldı

Kırşehir Ticaret Odası (TSO) Başkanı Müfit Göçen, yeni teşvik paketinin bugüne kadar hazırlanmış teşvik paketlerinin içinde en kapsamlısı olduğunu ancak Kırşehir'in beklediği oranda fayda sağlayamayacağını söyledi.

Müfit Göçen, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, yeni pakette Kırşehir'e haksızlık yapıldığına dikkat çekti. Daha önce 3. bölgede olduğu için mağdur edilen Kırşehir'in, 4. bölgeye alınması ile yine aynı sıkıntıyı yaşayacağını savunan Göçen, yeni paketin de Kırşehir'e istenilen oranda fayda getirmeyeceğini öne sürdü. 'FAİZ DESTEĞİ VE PİRİM DESTEĞİ DÜŞTÜ '

Başkan Göçen, yeni paket ile Kırşehir'in Hatay, Sivas, Amasya, Bartın, Çorum, Kırıkkale, Nevşehir, Afyon ve Kütahya gibi illerin de bulunduğu 4 bölgede yer aldığını kaydetti.

'Stratejik konum ve ekonomik yapı nedeniyle bizim avantajlı olacağımız daha iyi grup vardı. ' diyen Göçen şöyle devam etti: 'Önceki yasadan faydalanamadık. Bu yasada daha uygun iller ve grupta yer alabilmemiz adına Ahi Evran Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği ve çalışmalar doğrultusunda, Kırşehir'de tüm sektör temsilcileri ile görüşmeler yapıp, analizler ve raporlar hazırladık. Bu raporları Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak Sayın Başbakanımıza, Sayın Ekonomi Bakanımıza, Sayın Sanayi Bakanımıza, Sayın Kalkınma Bakanımıza ve ilgili kurumlara teslim ettik. Ama gelinen noktada istediğimiz grupta yerimizi alamadık. '

Bulundukları grupta bölgesel teşvik uygulamaları çerçevesinde yatırıma katkı payının yüzde 30 iken 5. grupta yüzde 40 olduğuna dikkat çeken Göçen, 'Vergi indirim oranı bizim grupta yüzde 70 iken sanayisi kalkınmış Aksaray gibi illerin bulunduğu 5. grupta yüzde 80'dir. Sigorta primi işveren hissesi desteği bizim grupta 6 yıl iken 5. grupta 7 yıl olmuştur. Faiz desteği biz de 4 puan iken 5. grupta 5 puandır. Yani bizim 5. gurupta olmamız bize daha bir avantaj sağlayacaktı. Sadece organize sanayi bölgesine yapılacak yatırımlarda 5. bölgenin avantajlarından faydalanma fırsatımız olacak. Başka bir faydamız olmayacak. ' dedi.

Başkan Göçen, teşvik yasasının Kırşehir'e istenilen ve beklenen oranda faydasının olmayacağına ilişkin bilgilendirmenin cumartesi günü yapılacak ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılacağı toplantıda gündeme getirileceğini açıkladı.

Başkan Göçen, “Hükümet yetkilileri ve Kırşehir milletvekilleri bu konuda bize her zaman destek oldular. Ancak istenildiği gibi avantajlı bir gruba alınmadık. Konuyla ilgili Kırşehir'in seçilmişleri ve atanmışları ile yapılacak istişarelerle mağduriyetin giderilmesi için gayret göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.