Suriyeli hasta ve yaralıların bakımı yapılıyor

Salim Taş - Hatay'da kiralanarak sağlık merkezine dönüştürülen 3 katlı bir binada, hastaneden taburcu edilen ve çadır kentte kalamayacak durumda olan Suriyeli hasta ve yaralıların bakımı yapılıyor.

Suriye'de yaşanan olaylar sebebiyle Türkiye'ye gelen ve Hatay'da Türk Kızılayı tarafından oluşturulan çadır kentlerde yaşayan Suriyelilere, sağlıktan eğitime kadar her türlü hizmet veriliyor.

Türk yetkililerin verdiği hizmetler dışında kent merkezinde kendi imkanlarıyla kiraladıkları bir binayı 10 yataklı sağlık merkezine dönüştüren Suriyeliler, hastaneden taburcu olan hasta ve yaralıların bakımını bu binada sürdürüyor.

Suriyeli doktorların görev yaptığı merkezde, Hatay'daki hastanelerde tedavi edildikten sonra taburcu edilen kişilerin pansumanları, hastaların muayeneleri ve bakımları yapılıyor.

Sağlık merkezinin sorumlusu Muhammed Fizo, AA muhabirine, Laskiye kentinden eşi ve 2 çocuğu ile Hatay'a geldiğini belirterek, ülkesindeki durumun vahim olduğunu ve her geçen gün daha da kötüye gittiğini söyledi.

Fizo, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimine bağlı askerlerin çocuk, kadın, yaşlı ve genç demeden katliamlarına devam ettiğini bildirerek, şöyle konuştu:

''Ülkemizde yaşanan sıkıntılı dönemde maalesef Arap ülkeleri yanımızda durmadı ve dışardan seyirci kalmayı tercih etti. Kardeş ülkemiz olan Türkiye her zaman bize destek olarak bizi sahiplendi. Türk kardeşlerimizden çok memnunuz ve kendilerine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Suriye ordusunun düzenlediği saldırılarda yaralanan vatandaşlarımızın oradaki hastanelerde tedavi olma şansı yok. Çünkü Suriye askerleri hastanelerde de bekliyor. Yaralı vatandaşlarımız çok sıkıntılı bir şekilde tedavi olmak için Türkiye'ye ulaşmaya çalışıyor. Sınıra gelebilen yaralılarımız sınır hattından Türkiye'nin sağlık görevlileri tarafından alınarak Hatay'daki hastanelere kaldırılıyor ve buralarda ilk tedavileri yapılıyor. Ancak ilk tedavileri tamamlanan yaralılarımız daha sonra çadır kentlere yerleştiriliyor. Bu durumda oradaki şartların daha zor olması nedeniyle biz de ne yapabileceğimizi düşündük. Aldığımız karar doğrultusunda, imkanlarımız ölçüsünde bir bina kiraladık ve yaralılarımız için geçici bir sağlık merkezi oluşturduk. Şimdi yaralılarımızın ve hastalarımızın burada bakımını yapıyoruz.''

-''Türkiye büyük bir devlet''-

Sağlık malzemelerinin iş adamları ve hayırseverler tarafından karşılandığını anlatan Fizo, ilaç bulmakta büyük sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Fizo, sağlık merkezi olarak kullandıkları binada 10 adet yatak, bekleme salonu, televizyon ve eczane bulunduğuna değinerek, ''Binayı tüm eksiklerini gidererek kısa süre önce faaliyete soktuk. Burada Suriyeli doktorlar tarafından şimdiye kadar 350-400 dolayında hasta ve yaralının tedavisi yapıldı. Türkiye büyük bir devlet. Bize yapılan yardım ve iyilikleri hiçbir zaman unutmayacağız'' dedi.

Suriye ordusunun 15 gün önce Laskiye kentine bağlı bir köye düzenlediği saldırıda yaralanan ve tedavisine sağlık merkezinde devam edilen Mustafa Ebu Ahmet de Suriye ordusunun köydeki evleri tank, helikopter ve ağır silahlarla ateş altına aldığını, saldırılarda köydeki birçok kişinin yaşamını yitirdiğini, kendisinin de yaralandığını dile getirdi.

-''Kendimi toparladığımda ülkeme geri döneceğim''-

Yakınlarının yardımıyla yaralı halde dört günde Türkiye'ye geldiklerini belirten Ahmet, şunları kaydetti:

''Sınır hattındaki tüm yollar askerler tarafından kesilmişti. Türkiye'ye gelme şansımız yoktu. 4 gün boyunca ormanlık alanda ve bazı köylerde gizlendim. Sınıra Özgür Suriye Ordusu askerleri tarafından getirildim. Hatay'daki hastanede ilk tedavimin yapılmasının ardından buraya getirildim. Şu an sağlık durumum çok daha iyi. Kendimi toparladığımda ülkeme geri döneceğim. Çünkü ailem orada ve iletişim hatları olmadığı için onlarla bağlantı kuramıyorum.''

Hastanede tedavi gören Hüseyin Zen de geçen yıl Ramazan ayında Suriyeli askerler tarafından öldürülen arkadaşının cenaze töreni sırasında, Suriye ordusunun üzerlerine ateş açması sonucu bacağından yaralandığını anlatarak, ilk tedavisinin Suriye'de bir evde yapıldığını ancak ilaç ve malzeme sıkıntısından dolayı tedavi için Türkiye'ye gelmek zorunda kaldığını anlattı .