İsmet Paşa’nın Torunu Toker’den Rüzgar Güllerine Övgü

İsmet İnönü'nün torunu ve CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Toker, İnönü Savaşlarının 91. yıl etkinlikleri için düzenlenen törende Türkiye’nin nasıl değişim geçirdiğini dedesinin savaştığı Metristepe’den örnek vererek anlattı.

İsmet Paşa’nın Torunu Toker’den Rüzgar Güllerine Övgü
Dedesinin İnönü Savaşları sırasında Garp Cephesi komutanı olduğunu hatırlatan Toker, “Bundan 91 yıl önce Metristepe’den aşağıya bakıldığında düşmanın kayıplarıyla birlikte meydanı terk ettiği görülüyordu. 91 yıl sonra Metristepe’den aşağıya baktığınızda enerji veren rüzgar gülleri görülüyor.” dedi.

Toker, gördükleri karşısında gurur duyduğunu söyledi.

İnönü Zaferi'nin 91. anma kutlamaları için Bozüyük İnönü Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi.

Törene Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, kuvvet komutanları ve İsmet Paşa’nın torunu olan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Toker katıldı.

Törende konuşan Toker, Garp Cephesi komutanı İsmet Paşa’nın torunu olarak törende bulunmaktan büyük gurur duyduğunu söyledi.

Toker, “Bu topraklarda benin dedem ve sizin dedeleriniz birlikte bir mucize yaratmışlar. Birlikte savaşmışlar. Şehitlerimiz burada yatıyor. Cephede savaşanların arkalarında büyükannelerimiz onlara destek olmuşlar. En azından her evden bir çift çorap olsun yardım yapmışlar.” şeklinde konuştu.

91 yıl önce İnönü Savaşları sırasında Metristepe’den aşağıya bakıldığında düşmanın kayıplarıyla birlikte meydanı terk ettiğinin görüldüğünü ifade eden Toker, günümüzde ise Metristepe’den aşağıya bakıldığında bölgenin enerji veren rüzgar gülleri görüldüğünü vurguladı. “Ne güzel, etrafta fabrikalar var. Türkiye’yi bu hale getirmişiz. Birlikte çalışmışız. Bence çok güzel bir örnek. Bugün gerçekten gurur duydum.” diyen Toker, vatandaşların geçmişe vefa gösterip, geleceğe güvendiği takdirde Türkiye’nin önünde kimsenin duramayacağını kaydetti.

METRİSTEPE’YE 16 RÜZGAR GÜLÜ Bozüyük’ün tamamı ve Eskişehir’in bir kısmının elektrik ihtiyacını karşılayacak olan rüzgar gülleri Metristepe’nin hakim noktalarında bulunuyor. Santralde, her biri 2.5 megavatlık 16 türbinden 39 megavat enerji sağlanıyor. Yaklaşık 100 bin evin ihtiyacını karşılayacak kapasitede enerji üretilecek tesiste türbinlerin her birinin 80 metre direk boyu ve 50 metre de kanat genişliği bulunuyor .