Yunanistan'da Tahvil Değişimi Tamamlandı, Almanya ve Fransa Memnun

Yunanistan hükümetinin özel sektör katılımı (PSI) olarak bilinen tahvil takası anlaşmasına katılım oranı yüzde 85,8 oldu.

Kolektif eylem maddesi (CAC) devreye girince bu oranın yüzde 95,7'ye çıkacağı duyurulurken, Yunanistan ve Avrupa 'dan tahvil değişimi programını selamlayan açıklamalar geldi.

Yunanistan 'ın özel kreditörlere olan 206 milyar euroluk borcunun 105 milyar eurosunu silmesine izin veren tahvil değişimi programı, dün gece 22.00 'de sona erdi. Bu sabah bir bir açıklama yapan Yunan Maliye Bakanlığı, ellerinde Yunan tahvili bulunan özel kreditörlerin yüzde 85,8'inin anlaşmaya dahil olmayı kabul ettiğini, anlaşmayı kabul eden özel kreditörlerin elindeki Yunan tahvillerinin tutarının 172 milyar euroyu bulduğunu bildirdi. Kolektif eylem maddesi (CAC) devreye girince bu oran yüzde 95,7 'ye çıkacak. Yunan hükümeti, CAC 'ın devreye girmesi ile birlikte gönüllü olarak sürece katılmayanların sürece zorunlu dahil edilmesine ilişkin karar, bugün yapılacak Eurogroup 'un telekonferans toplantısında sonuca bağlanacak. Yunanistan devlet şirketleri tarafından ve yabancı yasalar altında ihraç edilen tahviller için takasa katılım süresi ise 23 Mart 'ta sona erecek.

Yunanistan, özel kreditörleri tahvil değişimi programına dahil olmak için 24 Şubat 'ta davet etmiş, süreç dün gece tamamlanmıştı. Böylece yaklaşık 3 yıldır borç krizi ile uğraşan Yunanistan, tahvil değişimi anlaşmasını (PSI) başarı ile tamamlayarak ülkenin kurtarılması için çok ciddi bir adım attı. Yunanistan 'ın 'kontrolsüz iflas' ihtimali bertaraf edilirken, bir açıklama yapan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, “Yunanistan adına bu tarihi çabada, yapısal ve reform programını destekleyen ve Yunan halkının fedakarlığını paylaşan bütün alacaklılara minnettarlığımı ifade etmek istiyorum.” dedi.

Yunanistan 'ın resmi sektör ve özel kreditörlerin desteği ile bütçe ayarlamaları ve yapısal reformların başarısı adına ihtiyaç duyulan önlemleri taahhüt ettiği üzere uygulamaya devam edeceğini belirten Venizelos, bunun da yeniden sürdürülebilir bir kalkınma yoluna girilmesine fırsat vereceğini ifade etti.

Hükümet Sözcüsü Pantelis Kapsis de “Tahvil değişiminin çok başarılı şekilde tamamlanması sebebiyle ülke için tarihi bir gün. Ekonomimizi istikrar ve kalkınmaya ilerletmeye izin veriyor.” ifadelerini kullandı.

ALMANYA, ABD VE IMF 'DEN 'FIRSAT KAÇMASIN' UYARISI GELDİ

Almanya ve Fransa da programın başarısından tatmin olduklarını duyurdu. Almanya Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, özel sektör ile Yunanistan 'ın başarı ile tamamladığı tahvil değişimini selamladı ve “Yunanistan 'ın istikarar yolu için büyük bir adım.” yorumunda bulundu. Bakanlık Sözcüsü ise “Yunanistan 'ın tarihi bir fırsatı var.” ifadelerini kullandı.

Özel sektör kreditörlerini temsil eden Uluslararası Finans Enstitüsü 'nden Josef Ackermann, tahvil değişimi programına gelen yüksek katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şimdi Yunanistan için yeni fırsatlar doğduğunu belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'dan da “Euro bölgesinin çok ciddi bir tehlikesi bertaraf edildi.” açıklaması geldi. Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner ise “Avrupa, etrafındaki borç krizini sınırlandırmak için aldığı önlemler ile küresel ekonomi için artık önemli tehlikeler oluşturmuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yunan basın-yayın organları konuyu, “Spekülatörlerin kötümser senaryosu, Yunan borcunun kırpılmasına yönelik elinde tahvil bulunduran gönüllülerin büyük katılımı sonucu sağlanan başarı ile yalanlanmış oldu.” şeklinde yansıttı. Haberlerde genel olarak, tahvil değişimi planının geçmişte benzer bir uygulama olmaması bakımından önemli bir ilk yaşanmasına sebep olduğuna dikkat çekildi ve bu sayede Yunanistan 'ın sırtındaki 206 milyar euroluk borçtan 105 milyar eurosunun alındığına dikkat çekildi.