Pınar Selek'in Ağırlaştırılmış Müebbet Hapsi İstendi

Mısır Çarşısı'nda, 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada duruşma savcısı, Sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan Kadriye Fikret Sevgi hakkında yakalama kararı çıkarttı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan ve bu karar Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından onaylanan Sosyolog Pınar Selek'in 3. kez yargılandığı İstanbul 12.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken, sanık avukatları duruşmada hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu sanıklardan Kadriye Fikret Sevgi'nin duruşmada hazır edilmesi için yazılan yazıya Gebze emniyetinden gelen cevabi yazı olduğunu belirtti. Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu, Gebze emniyetinden gelen yazıda Sevgi'nin yakınlarından alınan bilgiye göre şahsın Güney Kıbrıs'ta olduğunun belirtildiğini tutanağa geçirdi.

Esas hakkındaki görüşü sorulan duruşma savcısı Mehmet Ali Uysal, 28 Aralık 2005 de verilen mütalaa doğrultusunda Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti. Savcı Uysal, sanıklar Abdülmecit Öztürk, Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk, Maşallah Yağan hakkında önceki mütalaalardaki anlatımları tekrar ettiğini ifade etti.

Duruşma Savcısı Uysal, sanıklardan Heval Öztürk'ün 1 Ekim 1993 tarihinde katıldığı Tutak Dönertaş köyüne silahlı saldırı eylemi ile sanıklardan Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk'ün mensubu bulundukları silahlı terör örgütünün amacı doğrultusunda gerçekleştirdikleri Mısır Çarşısı eyleminin örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü ve toplumdaki etkinliği de nazara alınarak suç tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı TCK'nın 125. Maddesi ile cezalandırılmalarını istedi.

Sanıklardan Heval Öztürk, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'ün 'Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin hakimiyeti altına koymağa veya devletin istiklalini tenkise veya birliğini bozmaya veya devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf bir fiil işlemek ' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep eden Savcı Uysal, sanık Maşallah Yağan'ın 4 Temmuz 1998 tarihinde Küçükyalı İdealtepe 50. Yıl Parkı'na akımkaynağı irtibatlandırılmamış bomba koymak ve 1 adet lav silahı ile TNT kalıplarını ise nakledip saklamak suçlarını işlediğini kaydettı. Savcı Uysal, 'patlayıcı madde bulundurmak ' suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Mütalaaya karşı görüşü sorulan Pınar Selek'in avukatı Akın Atalay da, 'Bizim müvekkilimiz hakkında daha önce direnme kararı verildi. Bu nedenle, müvekkilimiz hakkında verilen mütalaa yok hükmündedir ' dedi.

Mahkeme ise, sanık Kadriye Fikret Sevgi'nin Yargıtay bozma ilamına karşı diyeceklerinin sorulması amacıyla yakalama emri çıkarılmasını ve beyanlarının alınmasının ardından serbest bırakılmasına hükmetti. Sevgi'nin yakalanamaması durumunda bu sanık yönünden dosyanın ayrılması yönünde karar verileceğini ifade eden mahkeme heyeti, diğer sanıklar ve avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre verdi. Mahkeme duruşmayı erteledi.

SELEK, 14 YILLIK DAVADA DAHA ÖNCE İKİ KEZ BERAAT ETMİŞTİ


Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada Pınar Selek, patlamanın bomba mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek'in yine beraatına karar vermişti.Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için 'müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın ' demişti.Pınar Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. İtiraz üzerine dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı onaylanmıştı. Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011'de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce iki kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti.
Kaynak: İHA