İşçi Partili Sanıkların Avukatları Duruşmayı Terk Etti

Ergenekon sanığı Doğu Perinçek ve diğer İşçi Partili sanıkların avukatları, Perinçek'in de aralarında bulunduğu bazı sanıkları ile avukatların duruşmalardan men edilmesine ilişkin talebin geri alınmasını istedi. Talepleri reddedilen avukatlar, duruşma salonunu terk etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon ana davasının 215. duruşmasında; Veli Küçük, Muzaffer Tekin ve Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan'ın da aralarında yer aldığı 21 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk ve Nusret Senem hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan Hayrettin Ertekin, Ergun Poyraz ve Sedat Peker ile daha önceki duruşmalarda veya celse arasında duruşmalara girmesi yasaklanan tutuklu sanıklar Semih Tufan Gülaltay, Doğu Perinçek, Osman Yıldırım, Bedirhan Şinal, Erhan Timuroğlu, Özkan Kurt ve İsmail Sağır ise duruşmaya katılmadı. Celse arasında verilen kararda bazı sanıkların yanı sıra tutuklu sanık Doğu Perinçek ile birlikte duruşmalardan men edilen avukatı Hasan Basri Özbey de duruşmaya gelmedi.

Sanıklar ile avukatların kimlik yoklamasının ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gizli tanık Kıskaç'ın dinlenmesine devam edileceğini açıkladı. Başkan Özese, Kıskaç'ın, gizli tanık odasında hazır bulunduğunu hatırlatarak ifade verebilmesi için sesi ve görüntüsünün, bozulmak suretiyle mahkeme salonuna yansıtılmasını istedi.

Bu sırada cezalı olduğu için duruşmaya katılmayan Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, bazı sanıklar ile avukatların duruşmalardan men edilmesine ilişkin ara karardan geri dönmesini talep etti.

Talebi değerlendiren mahkeme, sanıklar ile avukatlara yönelik verilen duruşmalardan men cezasının yasaya ve usule uygun olduğunu belirterek talepleri reddetti. Mahkeme heyeti, sanık avukatının reddihakim talebini ise, talebi sunma şekilleri ile içeriğinin usule aykırı olduğu gerekçesiyle kabul etmedi.

Mahkemenin 'red ' kararına tepki gösteren Avukat Mehmet Cengiz, cübbesini çıkararak salonu terk etti. İşçi Partili diğer sanıkların avukatları da Cengiz 'e destek vererek duruşma salonundan ayrıldı. Avukatların bu tepkisine alkışlarla destek veren bazı izleyiciler de mahkeme başkanı tarafından dışarı çıkartıldı.

ALPARSLAN ASRLAN, DURUŞMAYA TERLİKLE GELDİ
Bu arada, mahkemenin ara verdiği sırada tutuklu sanık Alparslan Arslan'ın babası İdris Arslan ile annesi Hatice Arslan, Mahkeme Başkanı Özese'ye yüksek tonda seslenerek, 'Sayın Başkan! Alparslan duruşmaya çıplak ayakla getirilmiş. Bu nasıl bir uygulamadır? ' diye bağırdı. Arslan'ın, çorabının olmadığı, ancak ayağında terlik ile duruşma salonuna geldiği gözlendi. Başkan Özese'nin cevap vermeden salondan ayrılması üzerine Alparslan Arslan'ın annesi ve babası, sorumlu tuttukları jandarma görevlileri ile de bir süre tartıştı. Duruşmanın başlamasıyla birlikte baba İdris Arslan, mahkeme heyetine, “Oğluma çoraplarımı vermek istiyorum. Çıplak ayak terlikle getirmişler salona. ' diye seslendi.

Öte yandan, gizli tanık Kıskaç, Aydınlık ve İşçi Partisi'nin web sitesinde yayınlanan, “İfadesini kağıttan okuduğu ve mahkemede Türk ordusuna karşı psikolojik harekat yapıldığı” şeklindeki haberleri eleştirdi. Kıskaç, 'Bana kimse hiçbir şekilde yazılı metin vermemiştir. Psikolojik harekat Doğu Perinçek'in sanatıdır. Kıbrıs savaşı zamanında Rauf Denktaş'a Faşist olduğunu söylemiştir. Şimdi kendisi neden sıçrıyor? Perinçek, Kıbrıs çıkartmasıyla ilgili Türk ordusuna 'işgalci ' Rauf Denktaş 'a da 'faşist ' demiştir. Doğu Perinçek ile birlikte istediği yerde açık oturuma çıkarım. ' diye konuştu.