El-faysal: Suriye Halkı Sistemi İstemiyor Ama Sistem Kalmakta Israr Ediyor

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Ülkeleri Bakanlar Kurulu Dönem Başkanı Suudi Dışişleri Bakanı Prens Suud El-Faysal
"Bu sistemi Suriye halkı istemiyor ama, sitem kalmakta ısrar ediyor.

Eğer Suriyeliler kendilerini müdafa için silahlanmak istiyorlarsa, insanın kendini, namusunu, malını koruması kadar güçlü bir hak olamaz. ' dedi.


Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Ülkeleri Bakanlar Kurulu 122 'ci Dışişleri Bakanları Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'da toplantı. Beş saatten fazla süren toplantının ardında Dönem Başkanı Suudi Dışişleri Bakanı Prens Suud El-Faysal ve KİK Genel Sekreteri Dr Abdüllatif Raşid El-Zeyani bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında Prens El-Faysal gündeme gelen konuları açıkladı. Toplantının verimli geçtiğini belirten Suudili Bakan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El-Suud 'un işbirliğinden, birliğe taşınma teklifi, Yemen 'de yaşanan gelişmeler, Suriye krizi ve Mart ayında Irak 'ın başkenti Bağdat 'ta düzenlenecek olan Arap Birliği zirvesi konularının ele alındığını belirtti.

KİK Genel Sekreteri Dr Abdüllatif Raşid El-Zeyani ise, KİK Bakanlar Kurulu'nun Arap, bölgesel ve uluslararası arenada önemli koşullar gölgesinde topladığına dikkat çekti. El-Zeyani 23 Nisan 'da Riyad 'da Yemen dost ülkeleri toplantısının yapılacağını söyledi.

El-Faysal ve El-Zeyani'ni açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir soru üzerine Suriyelilerin söylemediği bir şeyi kendisinin söylemediğini belirten Suud Dışişleri Bakanı El-Faysal, 'Bu sistemi Suriye halkı istemiyor ama, sitem kalmakta ısrar ediyor. Eğer Suriyeliler kendilerini müdafa için silahlanmak istiyorlarsa, insanın kendini, namusunu, malını koruması kadar güçlü bir hak olamaz. ' dedi.


Rusya 'nın sizinle birkaç kez görüşme girişimi geç kalmış bir girişim olarak görüyor musunuz? şeklindeki bir başka soru üzerine El-Faysal, 'Hiç şüphesiz Rusya 'nın tutumu bizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Ancak KİK ülkeleriyle görüşme fikrini ilettiklerinde onlara bunun bir Arap sorunu olduğunu, KİK sorunu olmadığını söyledik. Eğer bir diyalog istiyorlarsa ki özellikle bizim ve onların tutumu bellidir ve ortak bir yön yoktur. Eğer bir diyalog olacaksa bu Arap Birliği düzeyinde olmalı ve öyle olacaktır. ' şeklinde cevapladı.
Rusya ile görüşme konusunu askıya almadıklarını da belirten El-Faysal, 'Rusya ile önümüzdeki günlerde görüşmeler olacaktır. Rusya güçlü bir ülkedir. Güvenlik Konseyi 'ne üyedir. Ondan beklentimiz Güvenlik Konseyindeki tutumu hak ve adalet tarafında olmasıdır. ' dedi.


Eğer Suriye 'nin gerçekten dostları varsa onlardan temennimiz Suriye 'nin bu siyasetinden vazgeçirmeleri gerektiğini vurgulayan Prens Suud El-Faysal, 'Eğer gerçekten dost iseler vazgeçirmeleri lazım, destek olmaları değil. Bizim Suriye konusunda nasihata ihtiyacımız yok. Biz Suriye halkını korumak ve güvenliğini istiyoruz. Suriye 'yi ikna etmek için bizimle birlikte olmalarını istiyoruz. ' şeklinde konuştu. El-Faysal, KİK ile Rusya Dışişleri Bakanları arasında bir toplantının ise aslında olmadığını sözlerine ekledi.

Suriye ile barışçıl yollarının kapalı olup olmadığı yönündeki bir soruya da Bakan El-Faysal, 'Katliam, kan durursa, tutuklular serbest bırakılır, savaş makinaları çekilirse, büyük bir diyalog ve siyasi bir çözüm olabilir ' diyerek buna örnek olarak Yemen 'de olduğu gibi olabileceğine işaret etti.


Suriye 'de yaşanan olaylarla Suudi Arabistan 'ın Katif bölgesinde olan olaylar arasında bir benzerlik olmadığını dile getiren El-Faysal, Suudi Arabistan'ın inancı ne olursa olsun bütün vatandaşlarını bir gördüğünü, ayırım yapmadığını ve Suudi Arabistan 'da Suriye 'de olduğu gibi bir katliamın olmadığını vurgulayıp 'Suudi vatandaşı nerede yaşarsa yaşasın Suudi vatandaşıdır. ' dedi.


KİK ÜLKELERİNİN İRAN 'LA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ KESME TARAFTARI DEĞİLİM

KİK ülkelerinin İran 'la diplomatik ilişkisinin kesilip kesilmeyeceği yönündeki bir başka soruya ise, ilişkilerin kesilmesi için gerekçelerin, sebeplerin olması gerektiğini ifade eden El-Faysal, 'Ben şahsen sorunların çözülmesi için ilişkilerin kesilmesini olumlu bir davranış olacağına inanmıyorum. İlişki olmazsa nasıl konuşacaksınız, biz Körfez Ülkeleri onların kötülüğünü istemiyoruz, onların iyiliğini istiyoruz. ' şeklinde karşılık verdi.


Libya 'da yaşanan olaylar esnasında hemen bir müdahalenin olduğunu, Suriye 'de bunun neden görülmediği sorununa cevaben Prens El-Faysal, 'Suriye Cumhurbaşkanının Meclisteki konuşmasından sonra hava değişti. Suriye halkı hükümetin söylediğine inanmamaya başladı. Suudi Arabistan Kralı Abdullah üç defa arayarak onun yalnış yolda yürüdüğünü sorunu çözmeyi istiyorsan yolunu düzeltmesi için ikna etmeye çalıştı. Eğer Suriyelilerin durumunu düzeltecek bir projen yoksa başkalarına fırsat ver” dediğini belirtti.