Eroğlu: Rum Kesiminin Kazanmaya Bağlı Uzlaşmaz Tutumu Çözümü Tıkıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugüne kadar Kıbrıs sorununun çözülememesinin tek nedeninin Rum kesiminin uzlaşmaz tutumu olduğunu söyledi.

Eroğlu: Rum Kesiminin Kazanmaya Bağlı Uzlaşmaz Tutumu Çözümü Tıkıyor
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesinde Türkiye Kamu-Sen'in Sueno Hotel'de düzenlediği 20'nci Teşkilat Buluşması toplantısına katıldı.

Konuk Cumhurbaşkanı, toplantı salonuna girişte 'Kıbrıs Türktür Türk Kalacak' sloganları ile karşılandı.Eroğlu, Çınar toplantı salonunda yaptığı konuşmasında 1963-2012 yılına kadar Kıbrıs sorunu ile ilgili Kamu-Sen üyelerine bilgilendirme yaptı. Kendisinin bir doktor olduğunu ve ömrünün 40 yıla yakınını Kıbrıs davasına adadığını belirten Eroğlu, bugüne kadar KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş ile Mehmet Ali Talat'ın sorunlara çözüm bulamamasının tek nedeninin Rum kesimin anlaşmaya yanaşmama, masadan kaçma gibi uzlaşma tutumu olduğunu kaydetti.

Rum kesiminin masaya oturuğunda görüşmenin ana ekseni hep 'kazanma' üzerine kurduğu için uzlaşma sağlanamadığını belirten Eroğlu, bu tutumun Glofkos Klarides ve Dimitris Hristofyas'la devam ettiğini dile getirdi. Eroğlu, "Kıbrıs sorununun bugüne kadar çözüme kavuşturulmamasında en önemli etken Rus liderlerin uzlaşmaz tutumu ve uzlaşma kültürlerinin olmaması. Rum liderlerin uzlaşma kültürü olmadığı için bütün görüşmeleri kazanma üzerine kurgulu. Anlaşıyor gibi gözüküp anlaşmama. Oyalama taktiği. Maalesef Rum kesimi başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD tarafından şımartıldı. Adeta şımarık bir çocuk yapıldı. Rum kesiminin AB'ye alınması ile birlikte Kıbrıs sorunu çıkmaza girdi. Nasıl çıkmaza girmesin Rum kesimi önümüzdeki aylarda AB Dönem Başkanı olacak. 20 Nisan'da 5 ülkenin garantörlüğünde yapılacak görüşmede Rum kesiminden uzlaşı bekliyoruz." dedi.

AB'nin Türkiye'ye, 'Kıbrıs sorununu çözmeden üye yapamayız' diyerek çifte standart uyguladığını belirten Eroğlu, AB'nin Rum kesimini birlik üyesi yaparak sorunu ne kadar karmaşık hale getirdiğinin yeni yeni farkına varmaya başladığını söyledi.

Annan Planı'na karşı olduğunun altını çizen Eroğlu, Rumların isteklerinin yerine getirilmesi halinde adada Türklere ait bir karış toprağın kalmayacağını kaydetti.

1974 yılında Türkiye'nin adada yaptığı Mutlu Barış Hareketi ile Rumların adayı işgalinden ve katliamından kurtardığını belirten Eroğlu, bunun için KKTC halkının her zaman Anavatan Türkiye'ye minnettar olduğunu ifade etti.

Eroğlu, "Kıbrıs 1571 yılından bu yana Türklerindir. Türklerin olmaya devam edecektir. Bizim adaya nereden geldiğimiz bellidir. Biz Anavatanımız Türkiye ile bir ve beraberiz. Bir ve beraber olmaya da devam edeceğiz. Etle tırnak gibiyiz." dedi.

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da yaptığı konuşmada 20 yıllık sendikal faaliyetleri ile ilgili üyelerine bilgilendirme yaptı. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Kur'a-ı Kerim ile Hz. Muhammed (s.a.v.)'in hayatının seçmeli ders olmasını gönülden desteklediklerini belirten Koncuk, imam hatip liselerinin ortaokul kısmının yeniden eğitim ve öğretime açılmasını ülke eğitim ve öğretimi adına sevindirici bulduklarını kaydetti.

Koncuk, program sonunda KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'na ve Yavru Vatan'dan gelen konuklara plaket takdim etti .