Bakan Yıldız: Elektrik Zamlarında 3-4 Aydır Sıkıştık ve Zorlandık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 8.1 oranındaki zamdan hoşlanmadıklarını dile getirerek, “Elektrik zamlarında 3-4 aydır sıkıştık ve zorlandık” dedi.

Bakan Taner Yıldız, Kayseri 'de yerel bir televizyonunun programına katılarak burada gündemle ilişkileri sorulara yanıt verdi. Taner Yıldız, elektrik zammı konusunda vatandaş olarak değerlendirmesiyle ilgili sorusuna, “Zamlardan ne üretici, ne siyasetçi, ne de vatandaş hoşlanmaz” diye cevaplandırdı.

Zamların gerekçeleri ile ilgili açıklama yaptıklarını anlatan Taner Yıldız, “Eğer ham petrolün fiyatı arz ve talepten kaynaklanmıyor. Gerçek fiyata dönerse bu artışlarla ilgili fiyatlar esner. Petrolün şuanda olması gereken fiyatı 95-100 dolardır. Ama şuan bu 136 dolar civarında. Bu rakam yüksektir. Bulunması gereken seviyedeki rakam bu değil. Libya 'da siyasi istikrarsızlık oldu. Libya dünya petrol ihtiyacının binde birini karşılıyor olmasına rağmen, yaşanan sorun fiyatları artış yönünde etkiledi. Petrol artışındaki fiyat Kuveyt 'teki toplantıda gündeme geldi. Bunu üreten ülkeler artışlardan memnun değil. Sürdürülebilir rakam değil. Biz de bu artışlardan dolayı 3-4 aydır sıkıştık. Zorlandık. Ama bu noktada başka yapacak bir şey yok. Ne üretici, ne tüketici, nede yönetici zamdan hoşlanmaz.” dedi.

Taner Yıldız, doğalgaz zamları ve petrole son aylarda gelen zam oranının yüzde 29 olduğunu söyledi.

Bunun yanında döviz artışının yansımasının da yüzde 12 seviyesine ulaştığını anlattı. Bu artışların kendilerini zorladığını ve istemeseler de zam yapmak zorunda olduklarını dile getirdi. Yıldız, akaryakıttaki vergi oranları ile ilgili soruya da, “ Bu konuda maliye bakanımızın açıklama yapması uygun olur. Benim bakanımızın işine karışmak istemem” diye konuştu.