Türk Kablo Şirketi Vesbo, Vietnam’da 10. Yılını Kutladı

Türkiye’nin önde gelen boru üreticilerinden Vesbo, Vietnam’a ihracata başlamasının 10. yılını görkemli bir törenle kutladı.

Türk Kablo Şirketi Vesbo, Vietnam’da 10. Yılını Kutladı
Törene Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, Vietnam Büyükelçiliği Ticari Ateşesi Nedim Eliuz ile Vietnam Ulaşım ve Altyapı Bakanlığı Müsteşarı Mai Van Hong, Vietnam Endüstri ve Ticaret Bakanlığı Ticaret Bölümü Direktörü Nguyen Van Hoi, Vietnam Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Uygunluğu ve Denetleme Bölümü Direktörü Do Hoai Nam, Vietnam Ulaşım Bakanlığı Çevre Direktörü Nguyen Huu Tien katıldı.

Hanoi Daewoo Otel’de düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Kar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berksan, Vietnam’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’de 1992 yılından beri Vesbo markasıyla boru sistemleri konusunda çözümler sunduklarını ifade eden Berksan, “Türkiye’nin Vietnam’a yaptığı ihracatta üretimini yaptığımız plastik borular önemli bir yer teşkil etmektedir. 2010 yılı itibariyle Türkiye’nin Vietnam’a toplam ihracatı yaklaşık 106 milyon dolar olup, bunun yüzde 4’ü Vesbo tarafından yapılmaktadır.” dedi.

Vesbo’nun toplam 800 bayi ve dükkânla Vietnam sıhhi tesisat pazarının önemli oyuncuları arasında bulunduğuna işaret eden Ömer Faruk Berksan, “10 yılda Vietnam’a yaptığımız toplam satışlar 20 milyon dolara ulaşmıştır. Bu da 90 milyon nüfuslu ülkede toplamda 90 milyon adet ürün satışı anlamına gelmektedir.” ifadesini kullandı. Daha sonra kürsüye gelen Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku da bakanlık olarak yeni pazarlara açılan şirketlere büyük değer verdiklerini belirtti.

Vietnamlı meslektaşlarına da işbirliğini artırma çağrısında bulunan Özutku, “Aramızdaki 1,1 milyar dolarlık ticaret hacmini artırmamız lazım. Bunun için de Vesbo gibi şirketlerimizin önünü açmalıyız.” diye konuştu.

Türkiye ile Vietnam arasındaki ticaret hakkında bilgi veren Vietnam Büyükelçiliği Ticari Ateşesi Nedim Eliuz da şunları söyledi: “İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2000 yılında sadece 29 milyon dolar iken 2010 yılında 858 milyon dolara, 2011’de de 1,1 milyar dolara yükselmiştir. Söz konusu artış küresel krize rağmen gerçekleşmiştir. Ancak karşılıklı ticaretimizi ve ekonomik ilişkilerimizi derinleştirmek için uzun dönemli bakış açısı altında çok çalışmak gerekmektedir. Bu anlamda Vesbo ve Thanh Trang firmalarının çalışmaları Türkiye ile Vietnam ticari ilişkilerinde en başarılı örneklerden birini oluşturmaktadır.”