Yorgancıoğlu: KKTC'nin Türkiye'ye Bağlanması Söz Konusu Bile Olamaz

KKTC'de anamuhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Başmüzakereci Egemen Bağış'ın "KKTC'nin Türkiye'ye bağlanabileceği yönünde bir seçeneğin var olduğu" yönündeki açıklamasına sert çıktı.

Yorgancıoğlu, Bağış 'ın bu beyanatının, müzakerelerde Türk tarafının iyi niyetinin yeniden sorgulanmasına neden olacak nitelikte vahim bir duruma yol açtığını ileri sürdü.

“KKTC 'de büyükelçi bulunduran bir ülkenin bir bakanının, KKTC 'nin kendi devletine bağlanabileceğini ifade etmesini, tarihsel bağlarımıza ve karşılıklı saygıya dayalı bir yaklaşım olarak görmek mümkün değildir.” ifadesini kullanan Yorgancıoğlu, şunları söyledi: CTP, halkımızın tüm kesimleri arasında büyük hayret uyandıran ve tepki ile karşılanan 'KKTC Türkiye 'ye bağlanabilir ' ifadesinin düzeltilmesi için Sayın Bakan 'ın gereğini acilen yapmasını talep etmektedir. '

Böyle bir seçeneğin bulunmadığının ifade edilmemesi, halkımızın hür iradesi dışında, bazı çevrelerin farklı emeller içinde hareket ettiğinin ispatı olarak kabul edilecektir. ' diyen Yorgancıoğlu, 'Dahası, görüşme süreci devam ederken böylesi bir açıklama, Türk tarafı ile ilgili algıyı 'çözüm istemeyen taraf ' olarak yeniden oluşturacak ve BM Genel Sekreteri 'nin Güvenlik Konseyi 'ne sunacağı raporunda da bu durum açıkça belirtilebilecektir. ' ifadelerine yer verdi.

Egemen Bağış 'ın böylesi bir algı yaratarak, hem Kıbrıslı Türkleri hem de Türkiye'yi zora sokmayı tercih etmeyeceği kanısında olduklarını dile getiren Yorgancıoğlu, şöyle devam etti: 'Sayın Bağış 'ın Kıbrıs 'ta çözüm için belirttiği üç seçenekten sadece 'siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federal çözüm ' hedefi, Birleşmiş Milletlerin iyi niyet misyonu çerçevesinde devam eden müzakerelerde ele alınan formüldür. BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun şekilde, BM çatısı altında yürütülen müzakerelerin farklı bir hedefi olması mümkün değildir. Çözümün yapı taşları olacak bütün toplumlar arası anlaşmalar ve yıllar içinde oluşmuş çözüm parametreleri de sadece Birleşik Federal Kıbrıs 'a ulaşılmasını hedeflemektedir.”