Hem Okuyor, Hem Çalışıyorlar

Ege Üniversitesi (EÜ) bünyesinde eğitim hayatlarına devam eden birçok öğrenci aynı zamanda EÜ Kampüsü içerisinde çeşitli alanlarda çalışma imkanı buluyor.

Hem Okuyor, Hem Çalışıyorlar
Türkiye 'nin en köklü üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesi 'nde iyi bir eğitimin yanında sınırlı sayıda da olsa öğrencilere çalışma imkanı sağlanıyor. Öğrenciler üniversitenin çeşitli birimlerinde ders saatlerinin dışında çalışma imkanı buluyor.EÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Personel ve İdari İşler Şube Müdürü Aytül Kurucu 'dan alınan bilgilere göre akademik yıl içerisinde çalışma imkanı bulan öğrencilerin sayısı 700 'ü bulmakta ve çalışma alanlarını fakülteler, yüksek okullar, sosyal tesisler, spor tesisleri ve uygulama gerektiren her türlü alan oluşturmaktadır. Sağlıktan hizmet sektörüne kadar geniş bir alanda sağlanan bu imkandan kısmi zamanlı çalışan öğrenciler de son derece memnun görünüyor.EÜ Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkan Yardımcısı Cengiz Coşkun, çalışma saatlerinin belirlenmesinde öğrencilerin başvuru formlarında belirttikleri ders saatleri dışında kalan zamanlara özellikle önem verildiğine dikkat çekti. Başvurularda hiçbir kısıtlama olmadığına ve her öğrenciye aynı imkanların sağlandığına değinen Coşkun, “Kısmi zamanlı çalışmak bir yandan okuluna devam edip bir yandan da çalışma hayatında tecrübe kazanan öğrencilere, ekonomik katkının yanı sıra ilerideki iş hayatları hakkında öngörü de katıyor. Öğrencilerimiz burada çalışırken sosyal hayatlarını da disipline ederek boş zamanlarını faydalı bir şekilde değerlendirmiş oluyorlar” dedi. Kütüphanecilik mesleğinin tecrübe gerektirdiğinin altını çizen Coşkun, “Öğrencilere zaman zaman işler ağır gelebiliyor ancak bulundukları bölümde çalışma koşullarına uyum sağlayarak 3-4 yıl boyunca kısmi zamanlı olarak çalışmaya devam eden arkadaşlarımız da bulunuyor. Bu gibi durumlarda bizler için de büyük kolaylık sağlanmış, deneyimli elemanlarla çalışabilme şansı yakalamış oluyoruz” şeklinde konuştu.

ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ SUNULUYOR

Şu anda kendi bünyelerinde 33 öğrenciyi istihdam ettiklerini belirten Coşkun, desteğe ihtiyacımız olan saatler ile öğrencilerin çalışma saatlerini ayarlıyoruz. Öğrenci seçimlerinde kesinlikle okudukları fakülteleri göz önünde bulundurmuyoruz, bütün öğrencilere başvurularımız açık. Sadece teknik bilgi gerektiren alanlarda birkaç bölüm öğrencilerini almak durumunda kalıyoruz örneğin, bazı dil bilgisi gerektiren Osmanlıca, İngilizce, Almanca yayınlar gibi alanlarda ya da dosyalama tekniklerinin gerekli olduğu alanlarda geçerli bir durum” dedi. Ders saatlerini ve sosyal hayatlarını etkilememek için her öğrencinin ayda altmış saat çalışabildiğini kaydetti.

İŞ DENEYİMLERİNE KATKI SAĞLIYORUZ

Ziraat Fakültesi Yemekhane Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Murat Yercan ise, ders engeli olmadığı sürece öğrencilerin çalıştığını ifade ederek “Bünyemizde günde 6 öğrenci çalışıyor. Bu sayının belirlenmesinde ekonomik olma kıstasları belirleyici faktör oluşturmamakta. Normal şartlarda buradaki işleri öğrenci arkadaşlarımızı kısmi zamanlı çalıştırmadan da götürebilecek kapasitedeyiz. Ancak burada öğrenci arkadaşlarımızla birlikte çalışarak hem onların bir anlamda iş hayatıyla tanışmasını, kendi tahsil alanlarında olmasa da iş deneyimi kazanmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi.Sağlıklı beslenmenin önemine değinen Ziraat Fakültesi Yemekhanesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Uzman Yeşim Saygılı, “Çalışan öğrencilerin burada hocaları ile iç içe olma ve daha yakından tanınma avantajları var. Tabi bu durum dersleri açısından da verimliliklerini arttırıcı bir unsur teşkil ediyor” şeklinde konuştu. Ziraat Fakültesi Yemekhanesi bünyesinde iki buçuk yıldır kısmi zamanlı çalışmaya devam eden öğrencilerden Tarım Toplumu Başkanı Eray Karadağ ise çalışan öğrencilerin hepsinin ihtiyaç sahibi oluğunu belirterek “Hem öğle aralarını değerlendirmek adına hem de daha disiplinli bir şekilde yaşamak adına burada çalışmanın bize katkısı oluyor. Bizim tarafımızdan bakıldığında sadece öğle aralarımızın burada geçmesi derslerimize herhangi bir etkisinin olmaması açısından da çok güzel bir durum. Okulumuzun öğrencilere sağladığı bu imkandan çok memnunuz” diyerek düşüncelerini ifade etti.

KAMPÜS 'TE ÇALIŞMAK ZAMAN KAZANDIRIYOREÜ

İletişim Fakültesi öğrencilerinden Raci Seymen, “ Fakültede çalışıyor olmak okul ile olan ilişkilerimin gelişimine katkı sağlıyor. Burada hem çalışıp hem de ders saatlerim geldiğinde fakültede bulunuyor olmam dışarıda çalışmak ile karşılaştırdığımda bana zaman kazandırıyor” dedi.
Kaynak: İHA