Minyatür Amazon Bebekleri, kenti Yurt İçi Hem Yurt Dışında Tanıtıyor

Terme ilçesinde yaşadıkları tahmin edilen efsanevi kadın savaşçıların yaşam ve giyim tarzlarını yansıtan minyatür Amazon bebekleri, kenti hem yurt içi hem yurt dışında tanıtıyor.

Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü'nün 4 yıl önce satışa sunduğu Amazon kadın savaşçıların yaşam ve giyim tarzlarını yansıtan minyatür bebeklerin yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen fuarlarda Samsun'un tanıtımını yaptığı bildirildi.

Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıllık çalışma sonucunda Amazon bebek tasarımlarını üretime dönüştürdüklerini söyledi.

Projeye başlamalarındaki etkenin, Samsun'un Terme ilçesindeki Thermedon Çayı'nın etrafında efsanevi Amazon kadınlarının yaşadığının yazılı kaynaklarda yer alması olduğunu ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

''Bu noktadan yola çıkarak, Samsun'u tanıtmak için 'Amazon Kadınları'nı minyatür bebek haline getirdik. Bebeklerin üzerine, bölümümüzün çalışmaları sonucunda tasarlanan deri ağırlıklı ürünler kullandık. Ok ve yayları da araştırmalarımız sonucunda ürettik. Figürlerimizin giysilerini, temel olarak yazılı kaynaklar ve bugüne kadar Amazonlarla ilgili yapılan filmlerden yola çıkarak oluşturduk.''

Arslan, kentin turizmine destek olmak için yurt içi ve yurt dışında açılan fuarlara minyatür Amazon bebeklerle katıldıklarını ifade etti.

Olgunlaşma Enstitüsü Tanıtım ve Pazarlama Sorumlusu Nuray Kuruoğlu ise Amazon bebek koleksiyonunun okuldan direkt halka satış yapıldığını kaydetti.



Koleksiyonunun beş parçadan oluştuğunu vurgulayan Kuruoğlu, ''Amazon kadınları minyatür bebeklerinin koleksiyon olarak veya tek tek satışı yapılmakta. Ürünlerimizin tek satışı 70 liradır'' dedi.

Kuruoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Amazon Adası'yla birlikte minyatür Amazon kadınlarının kentin turizminin gelişmesine oldukça katkı sağlayacağını dile getirdi.

-Terme'de yaşadılar-

Efsanevi kadın savaşçılar olarak bilinen ve Thermedon Çayı yöresinde kurdukları Themiskyra kentinde yaşadığı belirtilen Amazonlar, Eflatun ve Sokrates'in eserleri ile Homeros'un İlyada'sında da geçiyor.

Daha iyi ok atabilmek için sağ göğüslerini kestikleri çeşitli kaynaklarda rivayet edilen, Hitit tabletleri ile birçok efsanede adı geçen Amazonlar, Samsun ve yöresinin tarihi ve kültürel değerlerinden kabul ediliyor. Amazonlar adına her yıl Terme ilçesinde festival düzenleniyor .