Tavşanlı'da ''Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi'' Konferansı

Tavşanlı ilçesinde, Sosyal Hizmet Uzmanı Zeynep Bulanık, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında konferans verdi.

Bulanık, Tavşanlı Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü'nce Belediye Kültür Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte verdiği ''Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi'' konulu konferansta, bir kişinin eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşlerine veya yakın akrabalarına uyguladığı her türlü saldırgan davranışın ''aile içi şiddet'' kavramıyla değerlendirildiğini bildirdi.

Bu tanıma sadece kaba kuvvet içeren davranışların alınamayabileceğini belirten Bulanık, ''Bunun içinde tehdit etmek, bağırmak, fiziksel şiddet, istediği bir şeyi yapmasını engellemek, sırf bunları kendi duygu, düşünce ve isteklerimiz yüzünden engellemek de vardır. Bu da karşımızdaki kişinin öz güvenini azaltan, iletişimimizi engelleyen ve korku duymasına yol açan bir davranıştır'' dedi.

Kütahya Barosu avukatlarından Neşe Ergun ise kadınların haklarını kullanabilmeleri için bu konudaki yasaları bilmelerinin önemli olduğunu anlattı.

Aile içi şiddetle ilgili yasal düzenlemenin 2001 yılında yürürlüğe girdiğini anımsatan Ergun, şöyle konuştu:

''Bu kanun gerçekten kadınlar olarak bizlere çok büyük haklar sağladı. Mesela eskiden kadın mirastan eşit pay alıyordu, hala devam ediyor. Bunun yanı sıra kızlık soyadının kocamızın soyadından önce gelmesiyle kullanma hakkını sahibiz. Eşimizle ortak konut seçebiliriz. Birlikte oturduğumuz evin önüne aile konutu sözünü ekleterek, bizden izinsiz kira varsa kiranın alınmasını veya sizin evinizin satılmasını engellemiş oluruz. Bununla her zaman sığınacak, barınacak yerimiz olur. Eşimiz zengin olduğu halde eve ekmek getirmiyorsa, bunları yetkili yerlere bildirme hakkımız var.''

Konferansa, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Atabay, bazı daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.